Gå til hovedsiden

Du kan da virksomhedens nøgletal på rygraden, ikke?

Hvad er nøgletal – og hvordan vurderer man, om virksomhedens nøgletal er gode? Få styr på nøgletal her og træf bedre og hurtigere beslutninger.

Nøgletal

De fleste virksomhedsejere har som regel en fornemmelse af, hvordan virksomhedens økonomi har det. De ved, hvor mange ordrer der er i bogen og hvor meget, de omsætter for. De har styr på de faste udgifter og ved, hvor mange penge de skylder i banken.

For at have det fulde overblik over din virksomheds økonomi er en mavefornemmelse ikke altid nok. Du kan måske have rigtig mange opgaver og en høj omsætning, og derved tro, at det går rigtig godt. Men er du samtidigt ikke så god til at styre dine omkostninger i forbindelse med de opgaver og ordrer, der kommer ind, så genererer din virksomhed ikke noget overskud – og så går det faktisk ikke så godt, som du måske troede.

Du kan få et bedre overblik over din virksomheds økonomi og udvikling, hvis du kender dens nøgletal og ved, hvad de betyder. Og har du først virksomhedens nøgletal på rygraden, kan du bruge dem til at optimere din forretning, så den bliver mere lønsom.

Men hvad er et nøgletal helt konkret? Og hvordan vurderer man, om de er gode eller dårlige? Nedenfor giver vi dig et dybere indblik i virksomhedens nøgletal, og hvordan du kan bruge dem til at optimere virksomheden med.

Hvad er et nøgletal?

Et nøgletal er en beregning, som viser en opsummering af forskellige områder af dit regnskab. Nøgletal viser den indbyrdes sammenhæng imellem to faktorer, f.eks. omsætning og overskud. Nøgletal er derfor gode til at få et overblik over f.eks. virksomhedens indtjeningsevne, kredittid, gældsandel og evne til at bære et større tab.

Vær dog opmærksom på, at korrekte og retvisende nøgletal afhænger af opdaterede regnskabstal. Du skal derfor sørge for at, der er styr på din bogføring, før du kan beregne dine nøgletal korrekt.

Hvad viser dine nøgletal?

Fordelen ved nøgletal er, at de er sammenlignelige. Hvor rå regnskabsdata kan være misvisende fra år til år, er nøgletal altid sammenlignelige på tværs af regnskabsår, da de altid beregnes på samme måde. Kigger du på nøgletal fra en periode på f.eks. tre år, vil du derfor kunne se en retvisende indikator for, hvordan din virksomheds økonomi har udviklet sig.

Da nøgletal er baseret på historisk information, er de ikke nogen krystalkugle. Du kan altså ikke bruge dine nøgletal til at spå om fremtiden – men har du nøgletal for flere perioder, kan du se din virksomheds udvikling igennem tiden. Og ved du, hvordan din virksomheds nøgletal har udviklet sig og hvorfor, kan du bedre forudse, hvordan disse tal vil se ud om et år.

Er dine nøgletal gode?

Nøgletal skal ALTID ses i sammenhæng. Ét af dine nøgletal ser måske rigtig flot ud, men er der et andet, der ikke gør, kan det have betydning for virksomhedens samlede økonomi. Du bør altså se alle nøgletal i forhold til hinanden. Og dit overblik bliver endnu bedre, hvis du også forstår, hvordan de påvirker hinanden indbyrdes.

Nøgletal beregnes altid ens på tværs af virksomheder af forskellig størrelse og branche. Men det betyder ikke, at de kan sammenlignes på tværs. Nogle virksomheder har måske store anlæg eller varelagre. Andre har meget personale eller meget dyrt personale, og nogen har bundet sig til en høj husleje – alt sammen faktorer, som påvirker deres nøgletal.

Det er derfor ikke så nemt at vurdere, om dine nøgletal er gode eller dårlige. Det afhænger af både din branche og din størrelse. For at vurdere, hvorvidt dine nøgletal er gode eller ej, kan du med fordel sammenligne dig med virksomheder, der minder om din egen – f.eks. dine nærmeste konkurrenter.

Læs også: De vigtigste nøgletal og hvad de betyder

Hvad kan du bruge dine nøgletal til?

Dine nøgletal bruges f.eks. i forbindelse med finansiering. Skal du i banken for at låne penge, vil de naturligvis gerne vide, hvordan det går med virksomheden. Og selvom banken godt kan beregne nøgletal for dig, giver det et langt bedre indtryk, hvis du selv medbringer opdaterede nøgletal og viser, at du har overblik over virksomhedens økonomi.

Investorer, leverandører og kunder kigger også på dine nøgletal – og vurderer dig ud fra dem. Har du f.eks. problemer med likviditeten, kan du have svært ved at få kredit hos dine leverandører.

Men det allervigtigste, du kan bruge dine nøgletal til, er at opnå overblik over, hvordan din virksomheds økonomi egentlig har det og hvorfor. Når du har dette overblik, kan du justere på din økonomi og forretningsmodel, så du opnår bedre lønsomhed.

Få overblik over virksomhedens nøgletal med MyVisma

MyVisma er den eksterne og moderne afdeling for din virksomheds regnskab. Vi bogfører dine bilag, vi betaler dine fakturaer og vi afstemmer regnskabet. Vi tager os af hele dit regnskab, og du får overblik og kontrol. I online portalen har du konstant overblik over dine nøgletal og økonomi, så du kan træffe hurtigere og bedre strategiske beslutninger.

Mest læste

  • Visma trækker i trøjen for en god sag

    I dag er det 1. marts og dermed også forårets første dag i kalenderen. Det har dog ikke været det, der har været det store samtaleemne i Visma House i Carlsberg Byen i dag men i stedet har vi markeret #fodboldtrøjefredag med farverige fodboldtrøjer, konkurrencer og stadionplatte for at støtte om Børnecancerfondens årlige indsamlingsdag.

  • Ret til provision under ferien?

    Får din medarbejder provision, skal du være opmærksom på, at vedkommende har ret til at blive kompenseret for den mistede provision under ferien. Men hvordan skal løn under ferie beregnes, når medarbejderne også får udbetalt provision? Er du nysgerrig, så læs mere her.

  • Omvendt betalingspligt – hvordan er det nu?

    Fra d. 1 juli 2014 har nye regler været gældende for moms ved køb af mobiltelefoner, PC’er, tablets m.v. Vi gennemgår her hvad det betyder både for dig som køber og sælger af mobil- og IT-udstyr.