Gå til hovedsiden

Lars Seier: "Du lærer utroligt meget om dine medarbejderes evner og kapacitet, når du ser dem lykkes eller fejle"

Visma livestreamer debatten Fremtidens Ledelse fra Folkemødet. Vi har stillet paneldeltager Lars Seier fem hurtige spørgsmål om ledelse

Lars Seier: “Du lærer utroligt meget om dine medarbejderes evner og kapacitet, når du ser dem lykkes eller fejle”

Under Folkemødet på Bornholm, vil Lars Seier deltage i paneldebatten: Fremtidens Ledelse. Panelets øvrige gæster er Martin Thorborg (Dinero), Birgitte Hass (IT Branchen), Henrik Stenmann (IIH Nordic) og Mads Rebsdorf (Visma Software). Panelet modereres af politisk kommentator Jarl Cordua. Visma streamer denne debat live, så alle interesserede kan følge, og stille spørgsmål, til diskussionen i panelet.

Vi har tyvstartet debatten og stillet Lars Seier fem hurtige spørgsmål om ledelse.

Hvad er det sværeste ved at være leder i dag?

Det sværeste er, at der i dag er flere jobs og muligheder, end der er dygtige medarbejdere. Især unge mennesker har frit valg på alle hylder og kan endda nemt vælge vejen som iværksætter, hvis de ikke kan finde noget arbejde, de synes om. Så nutidens leder har som en af sine allervigtigste opgaver at sørge for, at det job han tilbyder, er spændende, udviklende og målrettet den enkelte medarbejder. Det kræver en mere ydmyg tilgang end den traditionelle, hierarkiske ledertype. Hvis du ikke giver ansvar videre – eller du ikke kan inspirere og motivere – så gider dine medarbejdere ikke arbejde for dig.

Hvis du ikke giver ansvar videre – eller du ikke kan inspirere og motivere – så gider dine medarbejdere ikke arbejde for dig

Hvad er de vigtigste karaktertræk for en leder, der skal skabe høj performance?

Først og fremmest skal en leder etablere det værdisæt og de principper, han ønsker at hans team eller virksomhed skal operere med, så disse ikke skabes tilfældigt af hverdagen. Evnen til at inspirere og motivere medarbejderne samt delegere spændende opgaver til dem er også vigtigt. Sæt kursen, men lad være med at detailstyre medarbejdernes arbejde. Dit job er at sørge for, at målet er klart, og ressourcerne er tilstede til at nå det samt give feedback af og til. Men ellers skal du lade medarbejderne være i fred. De er alligevel ofte dygtigere end dig selv på deres ekspertise områder og finder bedre løsninger end dig selv. Og hvis de ikke gør det, så har du lært vigtige ting om deres evner og kapacitet til næste opgave.

Hvilke kvaliteter hos medarbejdere er vigtigst?

Vedholdenhed, entusiasme, ærlighed og evnen til at tage ansvar for sig selv og deres opgaver. Fokus på altid at gøre tingene bedst muligt og på at gøre interne og eksterne kunder tilfredse.

Hvilke fejl er vigtige eller ok at begå som leder? 

En moderne leder er nødt til at uddelegere opgaver og give ansvar til sine medarbejdere. Når man gør det, vil nogle ting lykkes og andre ting mislykkes. Det kunne ligne fejl for en observatør. Men faktum er, at du lærer utroligt meget om dine medarbejderes evner og kapacitet, når du ser dem lykkes eller fejle – og du skal bruge den viden aktivt, når du kalibrerer omfanget og betydningen af de opgaver og roller, du giver dem næste gang.

Jeg forventer klare værdier og principper og ærlighed

Hvordan influerer dine perspektiver på ledelsesstilen de virksomheder, du investerer i?

Jeg leder altid efter dygtige ledere og founders. Det er vigtigere, end den service eller produkterne, som en virksomhed tilbyder. Jeg forventer klare værdier og principper og ærlighed. Målsætninger. Evnen til at inspirere og motivere medarbejderne og ydmygheden til at uddelegere snarere end detailstyre.

 

Om Lars Seier

Lars Seier er medstifter af Saxo Bank, hvor han også, i over 20 år var adm. direktør. Under hans ledelse voksede Saxo Bank til over 1500 medarbejdere spredt på mere en 20 lokationer over hele verden. Siden han i 2016 forlod Saxo Bank, har Lars Seier Christensen gennem sit personlige investeringsselskab, Seier Capital, investeret i flere virksomheder, især inden for teknologi og livsstil, hvor hans seneste bestræbelse er et Blockchain-netværk kaldet Concordium.

På Folkemødet vil Lars Seier debattere Fremtidens Ledelse i panelet, der udover ham selv, består af Martin Thorborg (Dinero), Henrik Stenmann (IIH Nordic) og Mads Rebsdorf (Visma Software). Panelet modereres af politisk kommentator Jarl Cordua.

Mest læste