Gå til hovedsiden

Ansættelseskontrakten: Undgå dyre fejl

Fejl i ansættelseskontrakten kan koste arbejdsgiver dyrt. Vi har samlet en liste med de 4 mest almindelige fejl og tips til at undgå dem.

HR Guide: sådan undgår du fejl i ansættelseskontrakten

Ansættelseskontrakten – et lille dokument med stor betydning. Det er her du som arbejdsgiver aftaler forholdene omkring ansættelsen med den nye medarbejder, og opstår der senere konflikt mellem dig og din medarbejder, er det ansættelseskontrakten, både fagforening og domstol trækker frem.

Fejl i mange ansættelseskontrakter

Her hos Visma HR Services ser vi dagligt ansættelseskontrakter med fejl. Nogle fejl kan virke små og ubetydelige, men selv små fejl kan få stor betydning, hvis forholdet til medarbejderen går skævt og sagen ender i en tvist.

Dyrt for arbejdsgiver

Som arbejdsgiver kan fejl i ansættelseskontrakten både koste en godtgørelse og erstatning til medarbejderen – udgifter der ikke er fradragsberettigede. Erstatning vil kunne komme på tale, hvis ansættelseskontrakten lover mere, end arbejdsgiver kan holde, og hvis det har haft økonomiske konsekvenser for medarbejderen. Godtgørelse for fejl i ansættelseskontrakten bliver udmålt i størrelsesorden fra kr. 1.000 op til 20 ugers løn. En fejlfri kontrakt er en forsikring mod den slags uforudsete udgifter.

De mest almindelige fejl

Vi har samlet en liste over de mest almindelige fejl, vi støder på i vores daglige arbejde. De fleste er forholdsvis nemme at undgå – Du skal bare vide, hvordan.

4 typiske fejl:

  1. Manglende ansættelseskontrakt
  2. Manglende oplysninger i kontrakten
  3. For specifikke oplysninger i kontrakten
  4. Udenlandske paragraffer i danske ansættelseskontrakter

Sådan undgår du at lave fejl i ansættelseskontrakten

Vi vil gerne give dig en mere udførlig vejledning, end det er muligt her på bloggen. Derfor har vi har lavet en 8-siders guide, hvor du får en grundig gennemgang af de 4 typiske fejl i ansættelseskontrakten. Her gennemgår vi på helt almindeligt dansk, hvilke konsekvenser de enkelte fejl kan få, og hvordan du undgår dem.

Vi kan dog give dig en lille forsmag her med en gennemgang af det første punkt:

1. Manglende ansættelseskontrakt:

Omkring 28% af alle medarbejdere får ikke en ansættelseskontrakt, selvom de har krav på det.*

Medarbejderen har krav på en ansættelseskontrakt, når ansættelsen skal vare længere end 1 måned og ved mere end 8 timers arbejde pr. uge.

Problemet med en manglende ansættelseskontrakt er for det første, at det er ulovligt. For det andet, at medarbejder og arbejdsgiver med stor sandsynlighed har forskellige forestillinger om arbejdsforholdets betingelser.

Konsekvensen kan blive, at medarbejderen i tilfælde af en tvist kræver erstatning for den manglende kontrakt og evt. får mere fordelagtige forhold, end du som arbejdsgiver havde tænkt dig. Når ansættelseskontrakten mangler, er der nemlig større sandsynlighed for, at en sag falder ud til medarbejderens fordel.

*Kilde: Advodan.

TIP: Er du i tvivl om, hvornår medarbejderen skal have en kontrakt eller hvad kontrakten skal indeholde, kan du altid spørge os i HR-Services på telefon +45 44 51 81 11 eller mail [email protected].

Få en grundig gennemgang af de 3 øvrige punkter.

Mest læste

  • Visma trækker i trøjen for en god sag

    I dag er det 1. marts og dermed også forårets første dag i kalenderen. Det har dog ikke været det, der har været det store samtaleemne i Visma House i Carlsberg Byen i dag men i stedet har vi markeret #fodboldtrøjefredag med farverige fodboldtrøjer, konkurrencer og stadionplatte for at støtte om Børnecancerfondens årlige indsamlingsdag.

  • Ret til provision under ferien?

    Får din medarbejder provision, skal du være opmærksom på, at vedkommende har ret til at blive kompenseret for den mistede provision under ferien. Men hvordan skal løn under ferie beregnes, når medarbejderne også får udbetalt provision? Er du nysgerrig, så læs mere her.

  • Omvendt betalingspligt – hvordan er det nu?

    Fra d. 1 juli 2014 har nye regler været gældende for moms ved køb af mobiltelefoner, PC’er, tablets m.v. Vi gennemgår her hvad det betyder både for dig som køber og sælger af mobil- og IT-udstyr.