Gå til hovedsiden

App’s R Us – Hvilken App type skal man vælge?

App’s R Us var titlen på vores gå-hjem-møde i firmaet forleden. Vi havde valgt denne titel, fordi det er sandt. Apps er virkelig blevet et satsningsområde for Visma Consulting,  og vi har gjort os rigtig mange erfaringer med flere aspekter, f.eks. fordele og ulemper ved forskellige typer af apps. For, hvad skal man vælge? En app skrevet netop til én type mobilt apparat, eller en app som fungerer på tværs af mobile platforme?

For dette emne bliver netop interessant, fordi valget ikke er entydigt. Det lyder nemt. Hvorfor vælge noget, der er begrænset til én platform, når der er flere platforme derude, som kæmper om markedet, men eksistere samtidigt? Men det er bare ikke så nemt endda. Og der foregår mange spekulationer derude. Men jeg tror, at vi i lang tid endnu skal have alle typer i spil for at vælge den optimale løsning til vores kunder. Men først lidt om de fire typer apps, jeg opererer med, når jeg skal forklare dette emne til kunder, som jeg har illustreret her

Den store inddeling, jeg ser, er om app’en skal eksistere som en app i selve det mobile apparat eller om app’en skal tilgås via adgang til webben. Det er i virkeligheden ikke så meget den teknologi, der anvendes, der berettiger adskillelsen, men mere indpakningen og brugsmulighederne.

Native app

Af de ”rigtige” apps kan man både have en app lavet alene i det mobile apparats eget udviklingsteknologi – en native app. Og én hvor app’en kan genbruges på tværs af platforme – en cross-platform app.

Det er rigtig smart med en native app, når man skal udnytte hele apparatets funktioner, lave grafik og læne sig op af distributionskanalerne omkring det mobile marked, som App Store og Android Market. Til gængæld hænger man på selve platformen, og skal til at genudvikle app’en til de andre platform, hvis det er et behov. Og udrulningen af softwaren er underlagt de forskellige platformes krav og særheder, herunder de forskellige godkendelsesprocedurer.

Cross-platform app

Cross-platform app’en er også en native app, bare lavet i et værktøj, hvor man laver én kode, oftest i HTML, CSS og javascript , som så oversættes til de(n) ønskede platform. Vi bruger værktøjet ”Phonegap”, men der er også andre værktøj. Med sådan en app er man ude over problemet med udvikling til flere platforme, samtidig med at man kan udnytte alle apparatets funktioner. Dog skal man ikke lave meget animering for at få problemer, da – performance ikke er helt imponerende generelt set.

Web app

Vidste du at man fra et website – altså et helt almindeligt website – kan spørge på visse af et mobilt apparats funktioner, deriblandt geolokation? Sådan en app kalder jeg en web app. App’en er et website, som er bygget til at ligne en rigtig app. Den kan også udnytte apparatets cache, så den virker måske også, når apparatet er off-line og alt muligt andet.

Mobilt website

Og så er der det helt traditionelle website – også kaldet et mobilt website.  Det er bare et website med en sidestørrelse, der passer et mobilt apparat med begrænset skærmstørrelse. Web sites, som leger apps, er betydeligt nemmere at distribuere – for det skal de ikke. De skal bare laves og så kører det alle steder. Og så virker de på alle platforme, dog skal man have styr på alle de forskellige browsere og deres særheder. Begrænsningen ved et mobilt website er adgangen til apparatets funktioner og designarbejdet. Man skal jo selv lave alt design, fra knapper til valglister, alt sammen i html og javascript.

Sådan ligger landet – alt det skal man holde op mod hinanden. Og det er noget af det, vi er gode til at hjælpe vores kunder med, foruden at udvikle selve app’ene.

Vælg app type efter dit behov

Her er én opstilling af fordele og ulemper for de forskellige app typer. Med plusser og minus og farver og det hele. Man kunne vælge andre, men det er et udvalg, som netop illustrerer min pointe: At man skal kigge hele vejen rundt, og at alle fire typer har deres berettigelse alt efter forholdene.

Vil man have fancy funktioner og fed grafik, så er man i native app området  og måske også cross-platform app området, hvis det ikke er for avanceret. Men hvis udrulning og flere platforme er vigtigere, er det klart billigere at gå web vejen. Omkostninger er selvfølgelig hele tiden en vigtig faktor, og svær at sætte en fast værdi på – for det er jo business casen, man ultimativt skal anvende.

Og sådan skal man tænke i valget af app type. Man skal vælge app type efter at have foretaget en proces, hvor ovenstående forhold er tænkt ind.

Mest læste

  • Visma trækker i trøjen for en god sag

    I dag er det 1. marts og dermed også forårets første dag i kalenderen. Det har dog ikke været det, der har været det store samtaleemne i Visma House i Carlsberg Byen i dag men i stedet har vi markeret #fodboldtrøjefredag med farverige fodboldtrøjer, konkurrencer og stadionplatte for at støtte om Børnecancerfondens årlige indsamlingsdag.

  • Ret til provision under ferien?

    Får din medarbejder provision, skal du være opmærksom på, at vedkommende har ret til at blive kompenseret for den mistede provision under ferien. Men hvordan skal løn under ferie beregnes, når medarbejderne også får udbetalt provision? Er du nysgerrig, så læs mere her.

  • Omvendt betalingspligt – hvordan er det nu?

    Fra d. 1 juli 2014 har nye regler været gældende for moms ved køb af mobiltelefoner, PC’er, tablets m.v. Vi gennemgår her hvad det betyder både for dig som køber og sælger af mobil- og IT-udstyr.