Gå til hovedsiden

Bulldozere eller bits and bytes?

En ny regering har begyndt sit arbejde. En ny vækstplan er lanceret. En kick-start af dansk økonomi lanceret af statsministeren i dag. Med kick-starten følger 17,5 mia. kroner. Fra statsministerens tale i på LO’s kongres i dag kan vi se følgende:

“Den første store udfordring er at få sat gang i job og vækst. Vi skal arbejde os ud af krisen. Regeringen vil kick-starte dansk økonomi. Vi tager projekter, der var planlagt, og sætter dem i gang nu. Så hurtigt som det overhovedet er muligt. Vi investerer i veje, jernbaner, cykelstier og energibesparelser. Kickstarten bliver på 10 mia. kr. i 2012 og 7,5 mia. kr. i 2013.”

Der er selvfølgelig langt mere indhold i talen, men ovenstående giver allerede anledning til et par kommentarer:

For det første – og mest vigtigt – er der ikke nævnt digitalisering eller it med ét eneste ord. Heller ikke i resten af den 20 minutter lange tale. Det er skuffende! Der er tale om masser af bulldozere men ikke en enkelt bit eller byte.

For det andet, så er der tale om at fremrykke investeringer i områder, der allerede var planlagt. Det er altså ikke nye penge. Det kan give god mening i forhold til at kick-starte økonomien og få sat tingene i gang lidt hurtigere end ellers, men det er ikke vækst.

For det tredje, så er der tale om projekter der givetvis alle er vigtige og gode, men det er ikke projekter, der giver en masse afledt vækst.

Vi ved, at investering i øget digitalisering af f.eks. velfærdsområdet, uddannelse, transport og mange andre områder giver afledte effekter i form at effektiviseringer som giver endnu flere muligheder. Økonomerne kalder det multiplikatoreffekten. Altså den effekt og værdi det har at investere 1 krone. For investering i digitalisering er multiplikatoreffekten over 1. Det er altså en god forretning!

Bulldozere og anlægsprojekter er gode og vigtige. Men det er ikke det, der virkelig får dansk økonomi op i et højere gear på både kort og længere sigt. Det er digitalisering derimod. Derfor er det desværre meget skuffende, at digitalisering ikke er nævnt én eneste gang.

Mest læste

  • Visma trækker i trøjen for en god sag

    I dag er det 1. marts og dermed også forårets første dag i kalenderen. Det har dog ikke været det, der har været det store samtaleemne i Visma House i Carlsberg Byen i dag men i stedet har vi markeret #fodboldtrøjefredag med farverige fodboldtrøjer, konkurrencer og stadionplatte for at støtte om Børnecancerfondens årlige indsamlingsdag.

  • Ret til provision under ferien?

    Får din medarbejder provision, skal du være opmærksom på, at vedkommende har ret til at blive kompenseret for den mistede provision under ferien. Men hvordan skal løn under ferie beregnes, når medarbejderne også får udbetalt provision? Er du nysgerrig, så læs mere her.

  • Omvendt betalingspligt – hvordan er det nu?

    Fra d. 1 juli 2014 har nye regler været gældende for moms ved køb af mobiltelefoner, PC’er, tablets m.v. Vi gennemgår her hvad det betyder både for dig som køber og sælger af mobil- og IT-udstyr.