Medarbejdere fra udlandet

Fast-track ordning: Nye regler for arbejds- og opholdstilladelser

Livet bliver lettere for flere danske virksomheder den 1. april 2015

Den 1. april 2015 bliver livet lettere for virksomheder, der ønsker at ansætte medarbejdere fra 3. lande (lande uden for EU). I dag kan lange sagsbehandlingstider i forhold til arbejds- og opholdstilladelse betyde, at en medarbejder fra udlandet først kan begynde at arbejde lang tid efter, at vedkommende er ansat i Danmark.

Fast-track ordningen

Den nye ordning hedder fast-track ordningen, og indebærer en hurtig og fleksibel jobstart for udenlandsk arbejdskraft. Den udenlandske medarbejder kan således påbegynde arbejdet i Danmark, umiddelbart efter at der er indgivet en ansøgning om arbejds- og opholdstilladelse.

Ud over den hurtige jobstart indebærer fast-track ordningen, at den udenlandske medarbejder kan arbejde skiftevis i Danmark og i udlandet, uden at reglerne om bortfald af opholdstilladelse ved udrejse fra Danmark træder i kraft.

Den nye fast-track ordning gælder både for private og offentlige virksomheder.

Hvilke virksomheder kan omfattes af fast-track ordningen

Fast-track ordningen kan kun anvendes af virksomheder, der er certificerede.

For at opnå certificering skal følgende betingelser være på plads:

  • Løn og ansættelsesvilkår skal være sædvanlige efter danske forhold. Er virksomheden ikke omfattet af en overenskomst, skal den erklære, at den opfylder dette krav.
  • Der skal være minimum 20 fuldtidsansatte i den danske virksomhed.
  • Virksomheden må ikke være ramt af lovlig arbejdskonflikt.
  • Virksomheden må ikke på tidspunktet forud for certificeringen have alvorlige udeståender med Arbejdstilsynet (f.eks. rød smiley).
  • Virksomheden må ikke inden for de seneste to år gentagne gange eller med bøde på mindst 20.000 kr. være straffet efter udlændingeloven.
  • Virksomheden skal have deltaget i et vejledningsmøde hos Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Ansøgning om certificering

Ansøgningen om certificering i henhold til fast-track ordningen, skal indgives digitalt. Der skal betales et gebyr for at få en ansøgning behandlet. En certificering er gældende i 4 år, men kan inddrages, hvis betingelserne for certificering ikke længere er tilstede.

Vil du vide mere

Hvis du er interesseret i at høre mere om fast-track ordningen og medarbejdere fra udlandet, er du velkommen til at kontakte Pia Schnell, ansvarlig for HR Legal i Visma på +45 60 53 18 95. Du kan læse mere om HR Legal her

 

Pia var advokat med deponeret beskikkelse og har over 15 års erfaring med rådgivning inden for skatteret, ind- og udstationeringer samt personalejura. I Visma Services Danmark A/S er Pia ansvarlig for afdelingen HR Jura. Siden december 2016 arbejder Pia i Azets, hvor hun er ansvarlig for afdelingen HR Jura.