Gå til hovedsiden

Alle gaveregler samlet ét sted

Flere virksomheder ved desværre ikke helt, hvordan de skal forholde sig, når det kommer til beskatning af gaver. Hvornår kan man få fradrag, skal der betales skat, og hvilken typer gaver må virksomheden give?

Guide til alle gaveregler

Dette er nogle af de spørgsmål flere virksomheder stiller sig selv. Det er imidlertid ikke kun virksomhederne som ofte er i tvivl. Ofte er medarbejderen slet ikke oplyst op, hvornår de skal indberette en gave til SKAT, og hvornår de ikke skal.

Indlægget er udarbejdet i samarbejde med www.sendentanke.dk, og samler alle gaveregler. For en overskuelig oversigt, kan vi anbefale at hente denne infografik, der samler alle reglerne, og er lige til at printe ud.

Gaveregler for virksomheden – Gavegiveren

Gaver

Som virksomhed må du uddele gaver til dine medarbejdere for en værdi af 1.100 kr. om året. Giver du som virksomhed en enkeltstående gave af en værdi som overskrider de 1.100 kr., er du derudover indberetningspligtig, og skal for hver medarbejder indberette det fulde beløb gaven er værd til SKAT.

Giver du dine ansatte julegaver, skal du derudover være opmærksom på, at de har et loft på 800 kr. Hvilket vil sige, at gaver der er dyrere end dette og som gives i forbindelse med firmajulegaven, skal beskattes. Har du ikke givet dine medarbejdere andre gaver i løbet af året, så kan julegaveloftet dog hæves til 1.100 kr., uden at beløbet beskattes. Du kan i vores indlæg Regler for julegaver til medarbejdere læse mere om de konkrete regler for dette.

Værdien af den pågældende gave skal indberettes som løn, og udgiften kan derefter trækkes fra som en driftsudgift. Overskrides bagatelgrænse værdien er derimod ikke muligt at trække det fra i udgift, og det skal derimod beskattes.

Gavekort

Mange virksomheder vælger tit at give gavekort til deres medarbejdere. Det er ofte en sikker vinder, da medarbejderne på den måde selv kan bestemme, hvilken gave de gerne vil have. Mange er imidlertid ikke klar over, hvilke regler der er gældende, når det kommer til gavekort.

Du må som virksomhed ikke give dine medarbejdere kontante gaver, men der er nogle få regler, som adskiller gavekort fra en kontakt gave. Giver du som virksomhed et gavekort til alle medarbejdere, og de gavekort er specifikke, så holder du dig indenfor det lovlige. At gavekort er specifikt vil sige, at gavekortet hverken kan byttes til eller suppleres med penge, og at der kun giver adgang til en specifik begivenhed, altså et kroophold til en specifik kro, til en ølsmagning et specifikt bryghus eller lignende. I sådan et tilfælde vil gavekortet blive sidestillet med en almindelig gave, og du skal som virksomhed kun være opmærksom på, at bagatelgrænsen på 1.100 kr. ikke overskrides.

Uddeler du et uspecifikt gavekort, hvilket vil sige at gavekortet giver adgang til en bred vifte af produkter og samtidig kan byttes til, eller suppleres med penge, så har du som virksomhed indberetningspligt overfor SKAT.

Lejlighedsgaver

Lejlighedsgaver kan gives i forbindelse med en medarbejders fødselsdag, bryllup mm.
Der er ikke fastsat en grænse for værdien af en sådan type gave, men der skal i stedet vurderes om lejlighedsgaven er større end hvad der anses som passende. Er gaven større end det beløb, så er den fuldt skattepligtig.

Udgiften i forbindelse med overrækkelsen af en lejlighedsgave kan trækkes fra som en driftsomkostning.

Jubilæumsgave

Det er tilladt at give jubilæumsgaver når en medarbejder har arbejdet i en virksomhed i henholdsvis 25, 35, 45 og 50 år. Er det modsat din virksomhed, som har fødselsdag, er det muligt at uddele jubilæumsgratialer ved virksomhedens 25, 50, 75 og 100 års jubilæum.

Medarbejderen må modtage op til 8.000 kr. skattefrit i jubilæumsgratiale pr. jubilæum. Gives det i forbindelse med en virksomheds jubilæum, gælder det samme beløb stadig, dog skal alle have det samme beløb, medmindre medarbejderen er deltidsansat. Som deltidsansat skal man kun have en forholdsmæssig andel.

Udgiften i forbindelse med jubilæumsgaver kan trækkes fra som en driftsomkostning.

Regler for medarbejderen – Gavemodtager

Har du som medarbejder modtaget en firmagave skal du være opmærksom på nedenstående:

Har du modtaget en gave fra din arbejdsgiver, hvor værdien tilsammen overstiger 1.100 kr. inden for det samme år, skal du oplyse beløbet på din årsopgørelse. Det pågældende beløb skal lægges til lønindkomst rubrikken i årsopgørelsen. Dette gælder også hvis det er en gave på et kontaktbeløb – selv hvis det er et beløb, der er lavere end 1.100 kr.

Du skal som medarbejder derudover være opmærksom på, at julegaver fra din arbejdsgiver maks må have en værdi på 800 kr. Loftet kan imidlertid hæves fra 800 kr. til 1.100 kr., såfremt at du ikke har modtaget andre gaver i årets løb. Reglerne for beløbene er en smule komplicerede, men de er samlet i denne infografik på en super overskuelig måde.

Mest læste

  • Visma trækker i trøjen for en god sag

    I dag er det 1. marts og dermed også forårets første dag i kalenderen. Det har dog ikke været det, der har været det store samtaleemne i Visma House i Carlsberg Byen i dag men i stedet har vi markeret #fodboldtrøjefredag med farverige fodboldtrøjer, konkurrencer og stadionplatte for at støtte om Børnecancerfondens årlige indsamlingsdag.

  • Ret til provision under ferien?

    Får din medarbejder provision, skal du være opmærksom på, at vedkommende har ret til at blive kompenseret for den mistede provision under ferien. Men hvordan skal løn under ferie beregnes, når medarbejderne også får udbetalt provision? Er du nysgerrig, så læs mere her.

  • Omvendt betalingspligt – hvordan er det nu?

    Fra d. 1 juli 2014 har nye regler været gældende for moms ved køb af mobiltelefoner, PC’er, tablets m.v. Vi gennemgår her hvad det betyder både for dig som køber og sælger af mobil- og IT-udstyr.