Gå til hovedsiden

Hvad skal EA med en topledelse?

Det er ofte en problemstilling, som vi møder i Visma Consultings arkitekturrådgivning, at det kan være svært for enterprise arkitekten at få topledelsen i tale. Og hvad skal en topledelse egentligt udføre og forstå af EA arbejdet? Hvor meget skal man søge at engagere sin ledelse i projektet.

Ifølge teorien er buy-in fra topledelsen meget vigtig og noget af det første, der skal sikres. Helst skal initiativet til EA komme fra topledelsen selv. Det er jo naturligt, da EA netop er et redskab til at foretage de beslutninger, som rammer helt ned gennem forretningen til it-laget.

Men det vi oplever derude er, at det mere er det mellemste ledelseslag, der tager initiativet og driver EA arbejdet. Dette lag laver indstillinger til ledelsen, lobbyarbejde og oplever frustrationen med at få topledelsen til at forstå værdien af arbejdet.

Så meget desto mere forfriskende var det her forleden at høre en bramfri og rammende udtalelse om topledelsens engagement i enterprise arkitekturens arbejde.

Topledelsen skal kun løse konflikter

Ved dansk it’s årlige enterprise arkitektur konference ”EA11 – Business Transformation” kom Peter Pouplier, områdechef i Kort- og Matrikelstyrelsen i min erindring med følgende udtalelse:

”Topledelsen skal kun beskæftige sig med EA, når denne finder konflikter, der skal løses!”. 

I samme åndedræt sagde Peter dog også, at topledelsen selvfølgelig skal bevilge penge til projektet. Dette er naturligvis en forudsætning, men det er rigtig befriende at huske, at topledelsen ikke skal være mere engagerede end som så.

I Peter Pouplier og hans medtaler chefarkitekt Thomas Ravn tilfælde hang udtalelsen meget sammen med de vanskeligheder, de havde haft med at kommunikere vigtigheden af arbejdet med EA i regi af Miljøministeriets fælles digitaliseringsarbejde. EA projektet skulle lige en ekstra gang igennem kommunikationsmøllen og op i ledelsesforummet igen for at blive godtaget. Men med denne accept og dertil hørende bevilling, skal enterprise arkitektur arbejdet derefter levere varen og bruge topledelse rigtigt. Det blev et godt projekt, der har skabt mulighed for at Miljøministeriets projekter nu screenes ud fra fælles arkitekturprincipper.

Men EA spiller først bolden tilbage til topledelsen, når der er strategiske beslutninger at tage – konflikter der skal løses. Befriende for EA arbejdet at få præciseret dette af en erfaren chef, som Peter. Sådan er verden derude. Vi skal ”håndtere” vores topledelse og engagere dem ”mindst muligt”.

Mest læste