Gå til hovedsiden

Hvis HR var en brusetablet

Hvis dit HR-initiativ var en brusetablet, hvilken smerte eller udfordring i forretningen ville initiativet så gå ind og fikse? Med forretningsdrevet HR sikrer du, at HR-løsningen har den ønskede effekt med positiv påvirkning af resultaterne for virksomheden. Læs blogindlægget og deltag i morgenmødet den 5. november.

ForretningsdrevetHR

HR skal gøre sig umage med det rigtige

Det kan være barskt at være HR-professionel i årets sidste måneder og på andre kritiske tidspunkter, hvor alle i virksomheden løber efter at nå årets mål og resultater. Produktion og salg knokler med at få aftaler i hus, ordrer ind og eksekveret på kritiske projekter. Projekter i udviklingsafdelingen evalueres, så den nødvendige produktportefølje sikres på kort og længere sigt.

Samtidig har HR og andre supportfunktioner travlt med at indhente årets hængepartier. Hængepartier og vigtige HR-indsatser, som ikke altid lige passer med en travl afslutning på året i funktionsområder og forretningsenheder.

Så er det man skal huske på, hvornår HR er velkommen i forretningen. Og ikke mindst hvad HR kommer med, og hvordan de gode intentioner og nødvendige indsatser bliver præsenteret og leveret.

Det er her HR skal gøre sig umage med at gøre det, der er vigtigt på det rigtige tidspunkt.

Har HR en vindersag, som støtter forretningen i at nå væsentlige mål?

Eller har HR en tabersag, som forretningen opfatter som utidig indblanding i en travl periode?

En tabersag kan sagtens være en vigtig HR-indsats, men fordi kommunikation, argumentation og forventet effekt ikke er tydelig for lederne i forretningen, bliver HR-indsatsen dømt ude på forhånd.

Er HR derimod skarp på, hvorfor en HR-opgave skal løses, og hvordan løsningen imødekommer udfordringer og fører til fremdrift i forretningen, så har HR en vindersag.

Hvis HR var en brusetablet

Treo-testen er et super enkelt redskab, som hjælper HR til at få en vindersag. Inden HR præsenterer relevante HR-initiativer for forretningen, så svar på følgende spørgsmål:

Hvis HR-initiativet var en brusetablet, hvilken smerte eller udfordring i forretningen ville initiativet så gå ind og fikse?

  • Hvem er målgruppen for HR-initiativet? For hvem vil hvilket problem blive ordnet?
  • Har målgruppen nu også ondt lige der, hvor HR-indsatsen tager fat?
  • Hvad er den forventede effekt og fornuftige business case for HR-indsatsen?
  • Er målgruppen overhovedet klar over eller enige i, at de har et problem?

Navnlig det sidste spørgsmål er vigtigt at kunne svare på.

Det sker ikke så sjældent, at HR kommer med talentprogrammer, successionsplaner, MUS eller medarbejdertilfredshedsundersøgelser, som skal gennemføres i forretningsenhederne.  På den allermest travle tid af året kan det være svært for lederne at se, hvorfor det er nødvendigt, eller at timing er rigtig.

På kort formel handler det altså om, at behovet for de gode HR-initiativer skal være erkendt i forretningen, og at HR selvfølgelig målretter sine indsatser til at øge virksomhedens performance og kan argumentere for den forretningsmæssige effekt af indsatserne.

Forretningsdrevet HR handler om, at HR gør sig umage med det, der er rigtigt for virksomheden og dens forretning.

Det store fælles formål med alle HR-aktiviteter er, at gøre organisationen i stand til at levere på virksomhedens mål og planer.

Det gælder alt fra løn, rekruttering til kompetenceudvikling og lederudvikling, trivsel – og resten af den samlede HR-portefølje.

Forretningsdrevet HR er en tilgang til HR arbejdet, hvor HR tager afsæt i virksomhedens behov og aktuelle situation, i samspillet mellem HR og organisationen og i måden at levere HR-løsningen på.

Med forretningsdrevet HR sikres endvidere, at HR-løsningen har den ønskede effekt med positiv påvirkning af resultaterne for virksomhed eller forretningsenhed.

Det lyder jo ikke så svært – og er det egentlig heller ikke, når man altså bare lige har fanget de grundlæggende greb i forretningsdrevet HR.

Deltag i morgenmøde den 5. november

Sidder du i en HR-afdeling og ønsker du yderligere inspiration til, hvordan du får en mere forretningsorienteret tilgang til dit arbejde, så deltag i morgenmødet den 5. november. På morgenmødet kommer Gitte Mandrup ind på, hvordan alle HR-medarbejdere, uanset opgaver og roller, kan arbejde mere forretningsdrevet gennem en tæt kobling mellem HR-support og virksomhedens strategi og driftsopgaver.

Mest læste