Gå til hovedsiden

IVS – skal/skal ikke?

Godt 1.500 iværksættere har nu stiftet et IVS, men bør alle hoppe med på bølgen? Vi deler ud af vores erfaringer.

Skal du stifte et IVS?

Godt 1.500 iværksættere har nu stiftet et IVS, men bør alle hoppe med på bølgen? Vi deler ud af vores erfaringer her.

Hvem bør stifte et IVS?

Ifølge Kristian Frederiksen, som er en del af Visma – Vi brænder for de små, er to helt centrale ord Tryghed og Ansvar! Selskabsformen er altså velegnet til iværksættere som har en vis risiko forbundet med deres aktiviteter.

”Sikkerheden er som udgangspunkt motivationsfaktoren. Vi har kandidater som eksempelvis IT-konsulenter, der arbejder med følsomme data for deres kunder. Hvis de laver fejl begået i god tro, kan ansvaret holdes inden for selskabets relativt lille kapital og privatøkonomien holdes dermed ude – i modsætning til det personejet” udtaler Kristian Frederiksen.

Det er også en god idé at overveje hvilken type kunder du henvender dig til.

”Der er en signalværdi i at have et selskab fremfor en privatejet virksomhed, da der stilles helt andre krav til rapportering med et IVS. Kunden kan altså tjekke op på blandt andet din soliditetsgrad, omsætning og dækningsbidrag” påpeger Kristian.  

Kan selskabsformen anbefales?

Ja! For dem der søger trykhed. Men Kristian er ikke udelukkende positiv ”Selskabsformen er kommet til verden for, at Skat kan kontrollere på en helt anden måde end i en privat virksomhed. Derfor skal du tænke dig om inden du kaster dig ud i det”.

Som repræsentant for revisorfirmaet Vi brænder for små, har Kristian konkret erfaring med arbejdet med den nye selskabsform og har blandt andet erfaret, at det kan ende med at blive en dyr løsning.

”Med vores kunder har vi erfaring med, at det er dyrere administrativt i forhold til selskabsrapportering og angivelse, da der stilles langt større rapporteringskrav end med et personligt selskab. Så hvis du ikke har en indtjening i sigte, så er det at skyde gråspurve med kanoner – du skal have en årsomsætning på kr. 300.000 som minimum, eller en form for risiko før jeg vil anbefale selskabsformen.” 

Som tommelfingerregel vil Kristian kun anbefale selskabsformen til virksomheder, der inden for de første 3 år vil være i stand til at konvertere til et ApS. Denne konvertering sker når der er opnået en kapital på kr. 50.000. Du bør altså allerede inden en stiftelse se mod slutmålet og tage stilling til hvilken type virksomhed du ser for dig i fremtiden.

Kan man selv kaste dig ud i stiftelsen?

Du kan på virk.dk downloade en standard i forhold til hvordan du stifter et IVS. Kristian anbefaler dog at du tænker dig grundigt om, inden du bare udfylder en standardformular.

”Der er lovmæssige konsekvenser i forhold til selskabsloven, som du på ingen måde introduceres for. Jeg ville personligt aldrig starte et selskab op uden inddragelse af en advokat.” Siger Kristian Frederiksen og følger op ”Især hvis der er tale om et partnerforhold, så bør du ikke uden forbehold stole på din partner. Penge bringer det værste op i folk – tag blot arvesager som et eksempel. Så jeg vil altid råde til at man inddrager en advokat inden man kaster sig ud i at lave et selskab”.

Det er altså ikke nødvendigvis alle der vil opnå en fordel ved at vælge og starte deres selskab op som et iværksætterselskab. Der er nemlig et par ting du skal overveje inden du kaster dig ud i stiftelsen.

Vi har lavet 5 gode råd som du bør overveje inden du stifter et IVS – læs dem her.

Mest læste