Gå til hovedsiden

Kan jeg bortvise en medarbejder for at vise modbydelige videoer?

Sidste år blev en medarbejder bortvist, fordi han viste en modbydelig video til sin kollega i frokostpausen. Her vil vi fortælle hvad du skal gøre i en lignende situation.

Sidste år blev en medarbejder bortvist, fordi han viste en modbydelig video til sin kollega i frokostpausen. Videoen viste optakten til henrettelse af en mand, der var bagbundet og nedgravet i sand. Selv om medarbejderen var bevidst om indholdet, blev kollegaen ikke advaret. Kollegaen fik det psykisk dårligt over at se videoen – og det endte med en bortvisning af den medarbejder, der viste videoen.

Er det bortvisningsgrund, hvis min medarbejder viser videoer til sine kollegaer?
Sagen om bortvisningen af medarbejderen blev taget op ved faglig voldgift. Her blev der taget udgangspunkt i, at medarbejdere har pligt til at omgås hinanden med respekt og hensyn, og at arbejdsgiveren desuden har pligt til at sikre et krænkelsesfrit arbejdsmiljø.

Delinger af videoer i frokostpausen er ikke en krænkelse, medmindre indholdet kan virke som et psykisk overfald eller en krænkelse. Sådan en video er det uacceptabelt at udsætte en kollega for, og som arbejdsgiver har man ret og pligt til at reagere.

Hvad skal du selv gøre i en lignende situation?
Skulle der opstå en lignende situation på jeres arbejdsplads, er det vigtigt, at du som arbejdsgiver reagerer hurtigt. En bortvisning kan bedømmes som uberettiget, hvis du venter for længe med at bortvise medarbejderen. Har I brug for at undersøge situationen nærmere, kan du overveje, om I skal starte med at suspendere medarbejderen, indtil I træffer en afgørelse.

Vi anbefaler, at I altid henvender jer til DataLøns juridiske rådgivning, hvis I står i en situation, hvor I vil suspendere eller bortvise en medarbejder. Vi kan hjælpe med at vurdere, om bortvisningen vil være berettiget eller ej, lige som vi kan udarbejde en bortvisningsbrev for jer.

Matilde

Matilde Yvander

Juridsk Rådgiver, Visma DataLøn

Mest læste