Gå til hovedsiden

Kommunerne rykker, men Staten dykker

Til den årlige fætter/kusine fest, altså Digitaliser Danmark 2012, var det slående hvor meget kommunerne rykker frem på digitaliseringsfronten, mens staten er betydeligt mere træg, og næsten virker lammet af resortomlægninger. Hatten af for kommunerne!

I sessionen “Enterprisearkitekturens samspil med projektet” gik Mette Kurland, chefkonsulent, Kombit og Peter Thrane, IT-arkitekt, KL de kommunale initiativer igennem, mens David Graff Nielsen, IT-arkitekt, Digitaliseringsstyrelsen fremlagde den statslige vinkel.

Det var en rigtigt spændende omgang i én af de få sessioner med enterprise arkitektur som emne. Det er forresten beskæmmende, hvor lidt arkitekturen fylder på en konference, der før var en erklæret arkitekturkonference, men sådan er vilkårene. Selv Peter Thrane kalder sig IT-arkitekt, selvom han decideret beskæftiger sig med rendyrket enterprise arkitektur.

KL/Kombit kæmper overbevisende

Kort kan man sige, at KL kæmper med det store kommunale landskab, men kæmper struktureret og overbevisende. Den kommunale rammearkitektur er et vidnesbyrd på dette. Peter og Mette gennemgik denne sammen med målsætninger, arkitekturstyring, organisering, brugen af arkitekturen med et fint roadmap for alle initiativerne. I farve!

Og derudover arbejder KL og Kombit også med en realistisk tilgang til overgangen til den ny arkitektur. Den kloge As-is, som første skridt i udviklingstrappestigen er døbt, er en strategi for, hvordan man kan få sit kommunale projekt igennem, mens rammearkitekturen med dens fælleskomponenter ikke er på plads endnu. Man kræver det passende hensyn lige nu til en idriftsættelse i forhold til rammearkitekturen, en forberedelse til de kommende integrationer, og styr på udviklingen af systemerne. Ganske fornuftigt.

Staten famler

Statens initiativer blev forsigtigt fremlagt af David Graff Nielsen. Initiativerne består stort set foreløbigt kun i at skabe “overblik” over eksisterende arbejde i statslig regi, altså FORM, STORM og OIO EA osv. En konsolidering blev det kaldt. David viste en sammenstilling af disse initiativer, som vel kunne kaldes reolernes reol. Men hvor bliver de betydningsfulde initiativer af – hvor er de nye projekter, den ambitiøse stræben efter sammenhæng på tværs?
Og hvordan hænger statens initiativer i regi af Digitaliseringsstyrelsen sammen med kommunernes? David definerede statens område som alt det, der er fælles for stat, region og kommune, så der skulle jo gerne være sammenhæng til den kommunale referencearkitektur. Den var svær at få øje på.

Kommunerne rykker

Hvor kommunerne inddrager alle kommunernes arkitekter og leverandører til review af ideerne, virker statens arbejde endnu isoleret og mangelfuldt.
Kommunerne stræber virkeligt efter sammenhæng mellem enterprise arkitektur og projekterne, men hvad gør digitaliseringsstyrelsen?

Mest læste

  • Visma trækker i trøjen for en god sag

    I dag er det 1. marts og dermed også forårets første dag i kalenderen. Det har dog ikke været det, der har været det store samtaleemne i Visma House i Carlsberg Byen i dag men i stedet har vi markeret #fodboldtrøjefredag med farverige fodboldtrøjer, konkurrencer og stadionplatte for at støtte om Børnecancerfondens årlige indsamlingsdag.

  • Ret til provision under ferien?

    Får din medarbejder provision, skal du være opmærksom på, at vedkommende har ret til at blive kompenseret for den mistede provision under ferien. Men hvordan skal løn under ferie beregnes, når medarbejderne også får udbetalt provision? Er du nysgerrig, så læs mere her.

  • Omvendt betalingspligt – hvordan er det nu?

    Fra d. 1 juli 2014 har nye regler været gældende for moms ved køb af mobiltelefoner, PC’er, tablets m.v. Vi gennemgår her hvad det betyder både for dig som køber og sælger af mobil- og IT-udstyr.