Persondataloven – compliance stiller krav om management!

Håndtering af medarbejdernes personoplysninger

Den klare anbefaling til alle virksomheder, myndigheder og andre, der behandler personoplysninger, er at komme i gang med at indrette sig efter både de gældende regler i Persondataloven, men i særdeleshed også de kommende regler fra EU. Det stiller ikke kun krav til virksomhedernes HR-personale – ledelsen skal i høj grad på banen og involveres i processen.

Et godt sted at starte er ved at se på håndteringen af medarbejdernes personoplysninger (herunder tidligere medarbejdere og ansøgere), hvor man blandt andet bør have styr på følgende:

  • Hvilke personoplysninger må man behandle vedrørende sine medarbejdere?
  • Hvordan må man behandle disse personoplysninger og hvor længe?
  • Hvem må have adgang til medarbejdernes personoplysninger?
  • Hvornår kræves der samtykke fra medarbejderen?
  • Hvad gælder i forhold til fratrådte medarbejderes personoplysninger, herunder deres email-konto hos arbejdsgiveren?
  • Hvordan skal man forholde sig til hjemmearbejdspladser og de sikkerhedskrav, der gælder i forhold til personoplysninger?
  • Må man offentliggøre medarbejderoplysninger på intranettet eller virksomhedens hjemmeside?
  • Hvad gælder i forhold til logning og kontrol af medarbejdernes brug af internettet og emails?
  • Hvornår skal personaleadministration anmeldes til Datatilsynet?

Nye standardvilkår fra Datatilsynet

I januar 2015 indførte Datatilsynet 12 standardvilkår, som gælder for virksomheders håndtering af medarbejdernes personoplysninger. Disse standardvilkår omfatter krav til virksomhederne om at beskrive, hvordan man beskytter personoplysninger i sin personaleadministration.

Tilmeld dig nyhedsbrevet Persondata Nyt

Vil du gerne følge tæt med i, hvad der sker inden for persondatalovgivning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet Persondata Nyt.

I samarbejde med ADVODAN Glostrup sørger Visma for, at du altid er opdateret med seneste nyt, stort som småt, omkring Persondataforordningen fra EU og de regler, som kommer til at gælde i Danmark.

Tilmeld nyhedsbrevet her

Læs tidligere blogindlæg om Persondataloven

Karina er advokat og partner i ADVODAN Glostrup og har mange års erfaring i at rådgive mindre og mellemstore virksomheder om erhvervsjuridiske forhold i forbindelse med ex. indgåelse af kontrakter, selskabskonstruktioner, køb og salg af virksomheder, markedsføringsrettigheder og persondataloven.