Gå til hovedsiden

Regler for julegaver til medarbejdere

Tiden for indkøb af julegaver nærmer sig med hastige skridt, men hvis ikke du overholder reglerne for julegaver, bliver dine medarbejdere beskattet.

Regler for julegaver

Tiden for indkøb af julegaver nærmer sig med hastige skridt, men hvis ikke du overholder reglerne, kan det ende med at blive en udgift for dine medarbejdere. Vi vil derfor i dette indlæg opridse reglerne for julegaver, så du undgår at dine medarbejdere bliver beskattet af julegaven.

Sådan er reglerne for julegaver

Som udgangspunkt kan en medarbejder modtage gaver og mindre personalegoder for op til 1.100 kr. om året uden at skulle betale skat, meeen reglerne er lidt mere komplekse end det. Lad os gennemgå dem lidt mere detaljeret..

Hvor stort må beløbet være?

Som nævnt ovenfor er reglerne således, at en medarbejder i alt må modtage gaver for op til 1.100 kr. om året. Har medarbejderen ikke modtaget gaver og mindre personale goder i løbet af året, må de altså reelt modtage en julegave til en værdi på 1.100 kr.

Er du typen der vil være helt på den sikre side, så giver det dog god mening at holde dig til et beløb på 800 kr., da der er et friholdt loft på 800 kr. for julegaver. For at forklare hvorfor, så lad os tage udgangspunkt i eksemplet fra SKAT:

Julegavens værdi
Værdi af andet personalegode
Beskatning
Forklaring
800 kr.IngenEn julegave til højst 800 kr. udløser ingen beskatning.
1.100 kr.IngenJulegaven er ikke over bagatelgrænsen på 1.100 kr., og der er ikke givet andre personalegoder det år
800 kr.300 kr.IngenDen samlede værdi er ikke over bagatelgrænsen på 1.100 kr.
810 kr.300 kr.Beskatning af 1.100 kr.Bagatelgrænsen for personalegoder er overskredet, og det friholdte julegaveloft er også overskredet. Derfor skal hele beløbet beskattes.
800 kr.400 kr.Beskatning af 400 kr.Bagatelgrænsen for personalegoder er overskredet, men det friholdte loft for julegaver er ikke overskredet. Derfor kun beskatning af 400 kr.

Som du kan se af eksemplet vil medarbejderen altså aldrig kunne komme til at betale skat af julegaven, hvis blot værdien holdes til maks 800 kr.

Hvilken type gaver er accepteret

Hvis gaven skal være skattefri, er det ikke tilladt at give kontaktgaver, eller gavekort der kan ombyttes til kontanter. Faktisk er der endda faldet dom i sager, hvor medarbejdere har modtaget gavekort med en for bred vifte af muligheder for anvendelse. Det er derfor vigtigt, at hvis du vil give et gavekort og være på den sikre side, så skal gavekortet eksempelvis være til en specifik restaurant, butik eller oplevelse.

Hvad skal oplyses til SKAT?

Om og hvad der skal oplyses til SKAT afhænger af, om du er arbejdsgiver eller medarbejder.

Arbejdsgiveren skal indberette gaven, hvis det er en kontant gave, eller hvis gaven overstiger en værdi på 1.100 kr. Arbejdsgiveren skal her indberette beløbet som løn, og kan trække hele udgiften fra som en driftsomkostning.

Medarbejderen skal oplyse beløbet på årsopgørelsen hvis der er modtaget flere gaver, som tilsammen overstiger en værdi på 1.100 kr. Dette beløb skal lægges til lønindkomsten.

Forhåbentlig er du nu klædt på til at gå i krig med julegaveindkøbene, så herfra er der blot at sige held og lykke! (og glædelig jul når det bliver aktuelt).

Mest læste