Gå til hovedsiden

Skræddersyet ERP – utopi eller realitet?

Man behøver ikke en stor og forkromet løsning fra Oracle eller SAP for at få et tilpasset ERP-system.

Det perfekte ERP-system findes ikke – i hvert fald ikke, hvis man måler på hvor godt det valgte ERP-system passer med virksomhedens ønsker og arbejdsgange. I hvert fald kan man i 2014 ERP Report fra Panorama Consulting Group læse, at kun 9 pct. af undersøgelsens respondenter ikke havde foretaget tilpasninger af deres ERP-system under implementeringen (tal indsamlet fra januar 2013 til februar 2014).

Om resten ikke har undersøgt deres behov godt nok inden valg af ERP-system og dermed har fået noget unødvendig tilpasning efterfølgende, kan være en af forklaringerne. De 9 pct. har måske valgt det bedst passende system og dermed valgt at leve med evt. mangler derfra. Samtidig står det klart, at langt størstedelen rent faktisk foretager større eller mindre tilpasninger af deres valgte ERP-system.

Nyt ERP-system – en kæmpe investering?

Men behøver man så en stor og forkromet løsning fra Oracle eller SAP for at kunne tilpasse sit ERP-system? Ikke nødvendigvis. Visma kan med Visma Business levere en løsning, som indeholder mulighed for at tilpasse ERP systemet de steder, hvor systemet ikke fuldstændig opfylder virksomhedens ønsker. Der sker ved hjælp af Data Model Extensions, en nyhed i version 9.10.

Tidligere var man nødsaget til at anvende nogle af de eksisterende felter i Visma Business til andre formål end det, de var tilføjet til systemet for. Det havde den fordel, at de var integreret i brugergrænsefladen, men der var risiko for, at man blev begrænset i anvendelse af systemets muligheder – eller endda kom i konflikt med ny funktionalitet i disse felter i forbindelse med opgradering af systemet.

En anden mulighed, man havde, var udvidelse af databasestrukturen ved hjælp af egne SQL scripts afviklet direkte mod databasen for at oprette de ekstra tabeller og felter, man havde behov for. Fordel her var, at man kunne udvide datastrukturen uden at give køb på Visma Business funktionalitet. Desværre kan disse tabeller og felter ikke integreres i brugergrænsefladen, da Visma Business ikke kender noget til dem.

Hvad er mulighederne i Visma Business?

Data Model Extensions er en væsentlig forbedring af fleksibiliteten i forbindelse med tilpasning af Visma Business. Den kombinerer de to ovenstående modeller for databaseudvidelse. Der dannes et script – i dette tilfælde i XML – som definerer de udvidelser, som ønskes foretaget i datamodellen. Dette dokument vil derefter blive indlæst af Visma Business, som fletter denne udvidelse sammen med Visma Business kerne-datamodellen og eventuelle andre modeludvidelser til en samlet datamodel. Eventuelle forskelle til den faktisk databasestruktur i databaserne vil blive tilpasset ved programstart.

De udvidelsesmuligheder, der findes i Data Model Extension, er følgende:

 • Tilføjelse af tabeller.
 • Tilføjelse af felter til eksisterende tabeller.
 • Tilføjelse af relationer mellem nye og/eller eksisterende tabeller.
  • Nye tabeller kan relateres direkte til eksisterende tabeller.
  • Eksisterende tabeller kan relateres til nye tabeller, hvis der tilføjes et fremmednøglefelt i den eksisterende tabel.
 • Tilføjelse af indeks på nye og eksisterende tabeller (ud over den mulighed, man har i Visma Business brugerinterfacet for at lave database indeks).
 • Tilføjelse af tekster til de nye elementer.

Fordelen ved en udvidelse af datamodellen på denne måde er, at den integreres fuldstændig ind i den datamodel, som Visma Business arbejder med. Det betyder, at ens egne tabeller optræder i Visma Business brugergrænsefladen på fuldt ud samme måde som Visma Business’ egne tabeller. De kan indgå i layouts på samme måde – både som enkeltstående tabeller, men også som relaterede tabeller. Felter kan vises/skjules på samme måde som almindelige Visma Business felter. Der er med andre ord ingen forskel for slutbrugeren, om der arbejdes med en af systemets standardtabeller eller en tabel, som er tilføjet i systemtilpasningen.

Mest læste

 • Det betyder den nye revisorlov for din virksomhed

  Uafhængighed og uvildighed. Det er formålet med de kommende ændringer til revisorloven, der træder i kraft senest 17. juni 2016. Læs med her, hvis du vil vide, hvordan loven får indflydelse på din virksomhed.

 • Omvendt betalingspligt – hvordan er det nu?

  Fra d. 1 juli 2014 har nye regler været gældende for moms ved køb af mobiltelefoner, PC’er, tablets m.v. Vi gennemgår her hvad det betyder både for dig som køber og sælger af mobil- og IT-udstyr.