Gå til hovedsiden

Spar momsen på fragtomkostningerne

Det er faktisk muligt ikke at skulle betale moms for dine fragtomkostninger fra webshop salg, vi fortæller dig her hvordan.

Det er vidst ingen, som er i tvivl om, at salget via webshops i den grad er fløjet i vejret. Med denne udvikling følger naturligt også et større udvalg af fragtfirmaer til at levere varerne. Hvis du ønsker at spare momsen på fragtomkostningerne, er det blandt andet her du skal være opmærksom, det er nemlig muligt at spare væsentlige momsbeløb ved at udnytte momslovens udlægsregler.

fragtomkostninger fordelt af

Sådan er reglerne for moms på fragtomkostninger

Som udgangspunkt er fragtomkostninger en almindelig momsbelagt ydelse, hvorfor fragt af varer med GLS, DHL o.l. er pålagt 25 % moms.

Ingen moms på Post Danmark pakker..

Når det kommer til forsendelser til privatpersoner i Danmark, så er forsendelser med Post Danmark udtaget fra den ovenstående momspligt, hvorfor webshops, der tilbyder fragt med Post Danmark til privatadresser, ikke betaler moms af deres fragtomkostning til Post Danmark. Når du benytter dig af denne regel, betyder det til gengæld at du SKAL opgive den reelle fragtpris til kunden, ellers skal du lægge moms på differencen imellem den reelle fragtpris og den fragtpris du tager, da det i dette tilfælde vil tælle som håndteringsgebyr.

Den ovenstående momsfrihed kan videreføres, således at du på fakturaen til dine kunder ikke skal lægge moms på fragten.

For at gøre det mere gennemskueligt kan du se fordelen i eksemplet nedenfor, hvor der er taget udgangspunkt i en online butik, der sælger iPhone covers:

Eksempel 1: Fragten faktureres med 50 kr., hvoraf momsen på 10 kr. registreres som udgående moms og afregnes til SKAT ved butikkens momsindberetning. Derfor udgør butikkens egentlige indtægt på fragt 40 kr. ekskl. moms, selvom butikkens omkostninger til fragt udgør 50 kr. ekskl. moms.

Eksempel 2: Den største fordel ved at udnytte momslovens udlægsregler er, at forbrugeren ikke betaler mere for fragten – din virksomhed slipper blot for at skulle afregne moms af den viderefakturerede fragt til SKAT.

Hvem kan bruge reglen?

Selvom du ikke fakturerer det samme beløb til dine kunder, som du betaler til Post Danmark, eller hvis du fakturerer “fragt og administration” samlet, kan du ligeledes anvende momslovens udlægsregler. SKAT stiller det krav, at din momsfrie avance registreres i selskabets bogføring, og at virksomheden periodevis beregner og betaler moms af avancen.

Vi foreslår at du i din kontoplan i bogføringssystemet har følgende konti:

  1. Fragt- og administrationsindtægter uden moms
  2. Fragtomkostninger til Post Danmark, uden moms

Herudover er det et krav, at det tydeligt fremgår af din faktura at du har faktureret fragten uden moms.

Jeg tilbyder mine kunder fri fragt, hvad gør jeg så?

Hvis du enten tilbyder eller ønsker at tilbyde fri fragt til dine kunder, kan du ved at foretage mindre justeringer i din formulering og udformning af fakturaer sagtens udnytte reglen. Det du gør er at tilbyde dine kunder en rabat på et beløb, der svarer til det beløb du fakturerer dine kunder i fragt. Prisen er den samme for kunden, men du sparer penge på bundlinjen.

Det du skal være opmærksom på er, at:

  1. Du må ikke reklamere med “gratis fragt”, men du må eksempelvis gerne skrive “Få rabat svarende til fragten ved køb over 500 kr.”. Der er ikke på nuværende tidspunkt afgivet domme på, hvilke formuleringer, der er “over stregen”.
  2. Dine fakturaer skal afspejle, hvordan du har beregnet momsen.

Du er garanteret meget prisbevidst, og har derfor valgt din fragtleverandør ud fra de priser, som fragtfirmaet tilbyder dig. Her skal du dog være opmærksom på at sammenligne firmaernes priser inkl. moms.

Lad os tage endnu et eksempel:

I eksemplet er Post Danmark billigst, på trods af at prisen ekskl. moms er billigst hos GLS. Når du sammenligner priser på fragtleverandører er det endvidere væsentligt at du er opmærksom på, at Post Danmark, i modsætning til f.eks. GLS, volumenberegner alle pakker. Hvis din pakke eksempelvis vejer 1 kg. men er meget stor, kan du risikere hos Post Danmark at betale for en pakke, der vejer 10 kg.

Vil du vide mere om Visma og Regnskab?

Vismas regnskabsløsninger hjælper mere end 160000 kunder med deres regnskab. Læs mere om, hvordan vi også kan hjælpe med jeres regnskab.

 

Kilde: www.internet-revisor.dk

Mest læste