Gå til hovedsiden

Teknologi er kun så effektiv som de mennesker, der bygger den

Vidste du, at den første computerprogrammør var en kvinde? I 1840’erne skrev Ada Lovelace verdens første algoritme. Fast forward til i dag; IT branchen er en mandsdomineret verden. Hvorfor er dette problematisk, og hvordan kan vi ændre kursen? Når man ser tilbage på historien, er det tydeligt, at teknologi ikke er et felt, hvor kvinder […]

Vidste du, at den første computerprogrammør var en kvinde? I 1840’erne skrev Ada Lovelace verdens første algoritme. Fast forward til i dag; IT branchen er en mandsdomineret verden. Hvorfor er dette problematisk, og hvordan kan vi ændre kursen?

Når man ser tilbage på historien, er det tydeligt, at teknologi ikke er et felt, hvor kvinder er nybegyndere. Alligevel er IT branchen, som vi kender den i dag, stadig præget af kønsmæssig ubalance og ulighed.

Hvorfor er ulighed i IT branchen problematisk?

Vi er alle forbrugere af teknologi på en eller anden måde. Manglende mangfoldighed i IT branchen påvirker os alle.

Hvorfor? Fordi teknologi uden tvivl er den mest magtfulde bidragyder til at forme fremtiden. Det betyder, at meget af magten til at opbygge morgendagens samfund ligger i hænderne på dem, der designer og udvikler den teknologi, vi bruger.

“At opbygge morgendagens samfund er et alt for stort ansvar for kun visse demografiske forhold at have kontrol over.”

Men når kun dele af befolkningen dominerer IT branchen, danner det et skævt fundament for udvikling af teknologi, der er beregnet til hele samfundet. Et samfund som er langt mere forskelligartet. Når der er fravær af forskelligartede perspektiver og en forskelligartet repræsentation af mennesker i IT branchen kan det føre til yderligere sociale uligheder.

Teknologi til forskellige behov bør bygges af mennesker, der forstår disse behov; med andre ord – teknologi bør bygges af en forskelligartet arbejdsstyrke. At opbygge morgendagens samfund er et alt for stort ansvar for kun visse demografiske forhold at have kontrol over.

Hvor er der ikke flere kvinder i IT branchen? 

Når man ser på statistikken, er ulighed inden for IT branchen ret svimlende.

En norsk undersøgelse viser, at kvinder udgør 25% af de ansatte i den norske it-sektor og kun 27% af kvinderne ville overveje en karriere inden for teknologi sammenlignet med 62% af mændene (PwC). Mens kun 4% af tech startups og virksomheder er grundlagt og ejet af kvinder (DNB).

Disse tal kan ganske givet fint overføres til Danmark. Det rejser spørgsmålet: Hvorfor er der ikke flere kvinder i IT branchen i 2021?

Det er formentligt et komplekst spørgsmål. Men det er nær beslægtet med et sæt årsager til, hvorfor kvinder er underrepræsenteret inden for teknologi:

At arbejde inden for teknologi misforstås grundlæggende

Vi skal omdefinere, hvad det betyder at arbejde med teknologi. Teknologi er mere end kodning. At gå efter en karriere inden for teknologi er i sidste ende for alle, men mange har en misforstået opfattelse af, hvad arbejdet i denne branche faktisk indebærer.

“Teknologi er mere end kodning”.

Da teknologibranchen blomstrer, skal mange spændende nye roller udfyldes i fremtiden med plads til forskellige baggrunde, interesser og færdigheder. Naturligvis har vi brug for talentfulde programmører, men vi har også brug for folk, der forstår, hvordan man anvender teknologien i virksomheder og samfund for at skabe en bedre arbejdsplads og et bedre samfund som helhed. At arbejde med salg, produktudvikling, kundeoplevelser og juridiske krav er også at arbejde med teknologi.

For få kvinder betragter teknologi som en karriere

Selvom der er en lyst til at ansætte flere kvinder inden for teknologi, mangler vi stadig kvinder med den nødvendige motivation og de nødvendige færdigheder, da for få vælger at studere emner som naturfag, teknologi, teknik og matematik.

At sætte teknologien frem som en mulig uddannelses- og karrieremulighed skal begynde i en tidlig alder. Samfund, skoler og industrien bærer et stort ansvar i at introducere børn og især unge piger, til alle aspekter af, hvad det betyder at arbejde med teknologi. Såsom at erkende, at dét at arbejde i med teknologi betyder at bidrage til at opbygge en bedre og mere bæredygtig fremtid, hvilket kan inspirere flere piger til at vælge en karriere inden for teknologi.

Kvindelige rollemodeller betyder noget – men vi har brug for mere

Uden kvindelige rollemodeller inden for teknologi kan det være svært for andre kvinder at forestille sig selv i en branche, der almindeligvis er identificeret med mandlig ledelse og mange stereotyper.

Flere synlige kvindelige rollemodeller kan skabe et skift i disse opfattelser. Dertil har virksomheder i IT branchen et ansvar for at promovere deres kvindelige medarbejdere både inden for og uden for organisationen. Heldigvis er kvindelige grundlæggere og ledere indenfor IT branchen blevet mere synlige i de senere år gennem initiativer såsom netværk og mentorprogrammer.

Mangfoldighed og inklusion for en bedre forretning

Det er vigtigt at understrege, at mangfoldighed handler om mere end kønsbalance, og det er lige så vigtigt at tage fat på mangfoldigheden som en helhed. Hvis ikke vi fokuserer på at ville mangfoldigheden, vil der være begrænset udvikling og innovation. Det er nemlig blevet bevist at innovation og mangfoldighed skaber bedre og mere bæredygtige forretningsresultater. 

Heldigvis er vi på rette vej og er vidne til en branche, der gradvist skrider fremad mod mere lighed på arbejdspladserne. Alligevel er vi stadigvæk ikke helt i mål, men ved at fokusere på mangfoldighed og prioritere det i forretningsøjemed kan vi komme i mål sammen.

Mest læste

  • Det betyder den nye revisorlov for din virksomhed

    Uafhængighed og uvildighed. Det er formålet med de kommende ændringer til revisorloven, der træder i kraft senest 17. juni 2016. Læs med her, hvis du vil vide, hvordan loven får indflydelse på din virksomhed.

  • Omvendt betalingspligt – hvordan er det nu?

    Fra d. 1 juli 2014 har nye regler været gældende for moms ved køb af mobiltelefoner, PC’er, tablets m.v. Vi gennemgår her hvad det betyder både for dig som køber og sælger af mobil- og IT-udstyr.