Gå til hovedsiden

Visma indsamler medarbejdernes e-waste

Den 18. marts er det World Recycling Day og i den forbindelse opfordres alle Visma-medarbejdere i Visma House til at gå i gemmerne derhjemme og aflevere deres elektroniske affald også kaldet e-waste på kontoret.

e-waste Visma
e-waste

Danmark er nogle af verdens største forbrugere, når det kommer til elektronik, og vi er desværre ikke særlig gode til at skaffe os af med det igen. Mange devices ender deres dage i skuffen, skabet, skraldespanden eller i elektronikspanden i skralderummet, hvor det ikke genanvendes korrekt – og det er en skam, for det er bogstaveligt talt er guld værd. Faktisk går 5 kilo guld årligt tabt, fordi danskernes telefoner ikke genbruges korrekt. Vidste du for eksempel, at materialerne fra en skrottet pc kan blive genanvendt i 4 ud af 5 tilfælde?

Nem og sikker genbrug

Visma har derfor gjort det nemt og sikkert for medarbejderne at indlevere deres elektroniske udstyr, når de ikke længere har brug for det, eller hvis det er gået i stykker. Det er CSR Manager Nicoline Weih fra Visma E-conomic, der står for initiativet og har indgået et samarbejde med organisationen Refurb, som indsamler og genbruger e-waste og håndterer det forsvarligt i forhold til både personlige data og miljøet.

Som stor software-virksomhed bidrager vi også til brugen af elektroniske devices – både i privaten og i arbejdsmæssig sammenhæng. Det giver derfor god mening for os, at gøre det nemt for vores medarbejdere at sende deres aflagte elektronik videre til bedre genanvendelse, så vi kan minimere belastningen på miljøet,” fortæller Nicoline Weih.

Visma markerer World Recycling Day

I uge 11, som leder op til den internationale recycling day den 18. marts, lancerer Visma en intern kampagne på hovedkontoret i Carlsberg Byen, der skal få kollegerne til at sortere ud i gemmerne derhjemme og indlevere deres personlige e-waste på arbejdspladsen, så det kan blive sendt godt videre, og miljøet kan få mest ud af det indleverede e-waste. Noget udstyr er i så god stand, at det kan sælges videre til andre. Andet skilles ad, så delene og særligt mineraler og ædelmetaller kan genbruges. Alt sammen sker naturligvis med korrekt håndtering af det eksisterende data på fx gamle computere og smartphones.

Den interne kampagne i Visma byder også på interne konkurrencer og tiltag, der skal minde kollegerne om at give deres brugte devices nyt liv. Jo kortere tid, det bruger i skuffen eller skabet, jo større er genanvendelsesmulighederne.

Donationer i mere end en forstand

Vismas medarbejdere i København har mulighed for at indlevere udstyr hele året, og når vi nærmer os juletid opgøres det beløb, som Visma har fået retur for det genanvendte udstyr. Her er det blevet besluttet, at det indsamlede beløb doneres til en velgørende forening eller organisation valgt af Visma medarbejderne selv.

Om e-waste

Vidste du at…

  • I 2019 producere- de hver dansker i gennemsnit 22,4 kg. elektronisk affald, hvilket placerede os som den tredje mest af- faldsproducerende nation fordelt på indbyggere – kun overgået af Norge og Storbritannien. 
  • Danskerne køber 2,8 millioner Smartphones om året. Smart- phones indeholder mange sjældne og ædle metaller, som går tabt, når smartphones bliver smidt væk uden at blive genanvendt 
  • I Danmark ender 44% af alle smartphones deres liv i skuffen 
  • Hver femte husstand smider desværre mobiltelefonen ud med husholdningsaffaldet, så den bliver brændt. Mange tror nemlig, at de på denne måde beskytter deres data. Men det passer ikke! 
  • 20 tons telefoner ender i dagrenovation, hvilket svarer til 5 kg guld der skrottes, når der skal udvides 5kg udledes der 85 tons CO2. 
  • Hvert år smides der omkring 66.000 tons mobiltelefoner ud i Danmark. Det svarer til vægten af 455 blåhvaler. Desværre er det kun cirka 15 % af alle mo- biltelefoner, der bliver genan- vendt på verdensplan, hvilket er en stor belastning for vores klima. For selvom en mobiltelefon kun vejer mellem 100 og 200 gram, har det skabt 26 kg affald at producere den.

Mest læste