Det digitale kørekort

I 2020 blev det muligt at fjerne endnu et plastickort fra din pung, da kørekortet kom som en app til din telefon. Det er resultatet af et tæt samarbejde mellem Digitaliseringsstyrelsen, Transport- og Boligministeriet, Færdselstyrelsen, Justitsministeriet, Rigspolitiet og Visma Consulting.

Det digitale kørekort er første skridt på vejen mod digitale id-beviser

Den offentlige sektor har i en årrække haft en strategi for, at alle danskere skal kunne betjene sig selv digitalt, når de er i kontakt med det offentlige, og i dag betjener langt over 90% af befolkningen sig på denne måde. Med det digitale kørekort tager Digitaliseringsstyrelsen det første skridt på vejen mod digitale id-beviser.

Det digitale kørekort til telefonen bliver et frivilligt supplement til det kendte plastickort og kan udelukkende benyttes i Danmark - ikke i udlandet.

"Langt de fleste borgere vil helst betjene sig selv via mobilen, da de altid har den ved hånden. Vi ser i mange af vores andre løsninger som fx digital post, at de fleste logger på via mobilen. Det digitale kørekort - og senere sundhedskort - er en naturlig forlængelse af denne adfærd", fortæller vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen, Adam Lebech.

Om Digitaliseringsstyrelsen

Digitaliseringsstyrelsen blev etableret i 2011. Styrelsen beskæftiger 290 medarbejdere, der arbejder for at digitalisere det offentlige Danmark og bidrager dermed til Finansministeriets mission om at styrke vækst og produktivitet samt sikre effektivisering af den offentlige sektor.

Den personlige sikkerhed er vigtig. Som i alle andre digitale løsninger er beskyttelse af persondata højeste prioritet i udviklingen og brugen af det digitale kørekort. Alle data er naturligvis krypterede, og billedet, der bliver benyttet på kørekortet, scanner borgeren selv ind fra den billedfil, der ligger i vedkommendes pas. Samtidig bliver billedet udelukkende lagret på borgerens egen telefon.

"Sikkerheden er meget høj, idet borgeren både skal benytte NemID og pas for at oprette det digitale kørekort. Herudover arbejder vi med eksterne sikkerhedsbureauer for at være helt sikker på, at der ikke er nogle sikkerhedshuller i applikationen", fortæller Adam Lebech.

Agilt samarbejde har sikret en målrettet udviklingsproces på trods af corona-pandemi. Udviklingen af det digitale kørekort er foretaget i samarbejde mellem Digitaliseringsstyrelsen, Rigspolitiet, Justitsministeriet, Transport- og Boligministeriet, Færdselsstyrelsen og Visma Consulting, der vandt udbuddet under SKI.

Adam.Lebach.jpg

“Kørekortet er et af de første af sin slags i verden. Det er samtidig et meget ambitiøst projekt med flere interessenter, såsom Rigspolitiet og Færdselsstyrelsen. Derfor er det vigtig at kunne samarbejde på tværs og hele tiden være klar til at agere hurtigt, når noget ændrer sig. Det har de dygtige folk fra Visma Consulting været rigtig gode til", fortæller Adam Lebech. Med netop flere interessenter har samarbejdsformen været afgørende for at skabe en succes, pointerer Adam Lebech, som samtidigt fremhæver at projektet har været udfordret af corona-pandemien.

Adam Lebech, Vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen

En forskel for borgere og samfund

Visma Consulting ønsker at gøre en forskel for borgere og samfund. For Visma Consulting har opgaven med at udvikle det digitale kørekort været spændende og helt i tråd med virksomhedens visioner, der vægter samarbejde på tværs og det at gøre en forskel for samfundet højt.

Ifølge René Stampe Lund er projektet også et klasseeksempel på, hvordan samarbejdet går op i en højere enhed.Samtidig fremhæver han, at det netop er Visma Consultings spidskompetence at agere i et felt med flere interessenter, hvor det gælder om at holde projektet og den samfundsmæssige værdi for øje

“Vi ønsker at gøre en forskel i det velfærdssamfund, vi alle er en del af, så hverdagen bliver nemmere og ikke mindst bedre for mennesker. Med det digitale kørekort er det netop dét, vi gør, og det danner en god parallel til de mange andre spændende projekter, som vi leverer i samarbejde med forskellige styrelser og ministerier."

Fakta

Digitalt kørekort er et frivilligt supplement til det fysiske kørekort. Digitalt kørekort kan kun anvendes som førerbevis indenfor Danmarks grænser.

For at få et digitalt kørekort skal borgeren være indehaver af et gyldigt kørekort, et NemID og et gyldigt dansk pas. For at få et gyldigt billede på kørekortet skal borgeren scanne sit pas, der indeholder en chip med billedet.

Kontakt

Visma Consulting A/S
Gærtorvet 1-5
1799 København V
consulting.dk@visma.com

Bliv kontaktet af os