Struktur, orden og overblik er noget, Vibe ikke kan lade være med at skabe for sig selv og andre. Men én ting er sikker - strukturen skal aldrig blive fast. Den skal være dynamisk og levende, så den kan tilpasses virkeligheden - som har det med at være omskiftelig. Særlig når man er nysgerrig anlagt som Vibe. 

Vibe, der i dag er projektleder og teamleder i Visma Consulting, er ikke i tvivl om, at hendes karrierevej har været præget af tilfældigheder - noget, som umiddelbart kan ses som et paradoks til Vibes ellers strukturerede tilgang til tilværelsen. Men ifølge Vibe, er det ikke en udfordring, da struktur i hendes optik altid skal være dynamisk og levende. Og apropos at arbejde med noget levende, så er Vibe uddannet biolog fra Københavns Universitet, hvor ønsket var at komme til at arbejde med dyr i Zoologisk Have. Men skæbnen ville, at hun i stedet gik it-vejen, først som udvikler og senere som projektleder. Og er der noget, der er tæt på at være ligeså levende som dyrene i ZOO, så er det projekter i en større it-virksomhed.

Fra biologistudiet til it-branchen

“Siden jeg var helt lille, har jeg troet, jeg skulle arbejde med dyr - og derfor valgte jeg at læse biologi på Københavns Universitet”, fortæller Vibe. Under studiet havde Vibe ikke haft tanken om, at hun behøvede en mand - hun havde mere travlt med at drømme om at sidde på et bjerg i Himalaya og holde øje med sjældne sneleoparder. Hun fandt dog sin mand på kollegiet, hun boede på, og siden da har han i stedet været den klippe, hun læner sig op ad. “Han har en robusthed, som jeg har brug for, så jeg ikke bliver for styrende”, tilføjer Vibe.

Det var ikke kun drømmen om Himalaya, der blev ændret - det gjorde ideen om drømmejobbet også. “Da jeg blev færdig med min kandidat, fandt jeg ud af, at det ikke var så nemt at få et job i Zoologisk Have, som jeg drømte om. Og da det var det eneste, jeg havde lyst til i forlængelse af min uddannelse, begyndte jeg at tænke i alternativer”.


Biologi-studiet havde overordnet gjort Vibe god til at nedbryde komplekse problemstillinger, foretage udregninger og arbejde med tunge it-programmer, og derfor tog hun et it-kursus på et par måneder, som efterfølgende gav et job som udvikler i en større it-virksomhed. Noget, der var langt fra barndomsdrømmen om job i Zoologisk Have, men som lidt af tilfældigheder er blevet den branche, hvor Vibe har fået mulighederne for at udfolde sine kompetencer i. “Jeg tror ikke på, der nødvendigvis kun er én rigtig hylde. For mig handler det meget om de mennesker, jeg er omgivet af og følelsen af, at jeg kan være med til at gøre det sjovere for mine kolleger at gå på arbejde”. At være omgivet af mennesker og have indflydelse på deres arbejdsdag, er noget, der i høj grad er tilfældet for Vibe i dag i rollen som projektleder og teamleder. 

Vibe forklarer, at overgangen fra udvikler til projektleder stille og roligt kom af sig selv - ligesom manden og karrierevejen gjorde. Med tiden var hun gået hen og blevet den i sit team, der sagde, hvilken vej de skulle gå, og hvordan de kom derhen. Hendes chef tilbød hende derfor flere gange muligheden for at blive projektleder, men der gik lidt tid, før Vibe greb den - mest fordi hun var blevet utrolig glad for at kode og udvikle. ”Men til sidst kunne jeg godt se, jeg blev nødt til at tage et ansvar, der lå naturligt til mig, og ikke mindst gribe den chance, jeg fik”, fortæller Vibe.

billede1tilportræt.jpg

Tager imod forandringer med åbne arme

Vibe tilbragte 16 år på sin første arbejdsplads, som for nogen kan lyde af lang tid. Men for Vibe havde tanken om at finde et andet sted at arbejde ikke strejfet hende, da hun hele tiden fik nye udviklingsmuligheder dér, hvor hun var. Dog var Vibe tilpas nysgerrig, da hun blev kontaktet af Visma Consulting omkring et job, og bare tre dage efter første opkald var der både skrevet under og sagt op. “Det er noget, der kendetegner Visma ret godt - vil man noget, går det stærkt”, siger Vibe, der også selv er klar på at sadle hurtigt om, hvis en ny og bedre mulighed opstår. Noget som hun for nylig har gjort igen, da hun har sagt ja til også at være leder for et team på 20 personer i Visma Consulting ved siden af projektlederrollen på en løsning til Fiskeristyrelsen, der understøtter deres arbejde med fiskerierhvervet og det rekreative fiskeri.

At være klar på at tilpasse sig nye omstændigheder er en egenskab, som Vibe har, og som ifølge hende selv også er en af de vigtigste kompetencer i rollen som projektleder. For udover at projektplanlægning kræver, at man er struktureret, så kræver det i ligeså høj grad, at man er omstillingsparat. “Planen bliver altid lagt på det tidspunkt, hvor man ved mindst om projektet. Man bliver altid klogere undervejs, der kommer altid nogle afvigelser og derfor også altid løbende tilpasninger ”, fremhæver Vibe, der senere tilføjer: “Og her er min vigtigste rolle at fremlægge de udfordringer, muligheder og tilhørende konsekvenser, som løbende opstår, og derefter få de rigtige mennesker til at tage de rigtige beslutninger på det rigtige tidspunkt”.

En rolle, der i høj grad kræver, at man kan bevare det store overblik - og en rolle, som Vibe også har på hjemmefronten, som hun udover sin mand og deres to børn deler med en masse dyr, hvor alle er Vibes projekt. Og det kræver bogstaveligt talt projektstyring at have alt fra knæler, til en skægagame, frøer og to tudser, der alle har hver deres døgnrytme og krav til mad. “De er på mit kontor - på den måde har jeg næsten lige så mange omkring mig som på storrumskontoret, når jeg arbejder hjemme”, siger Vibe med et grin og tilføjer “Jeg har altid har haft interesse for dyr og lysten til at følge hver deres adfærd”. En interesse, der også viser sig i Vibes fritid, hvor hun både går på jagt, fisker og bruger tid ude i familiens store have.

 

billede2tilportræt.jpg

Når en udfordring ikke er en reel udfordring

Vibe fortæller om hendes rolle som projektleder på en måde, så man ikke er i tvivl om, at hun er begejstret for dét, hun laver. Hun lægger særlig vægt på, at det er motiverende at bidrage med at skabe struktur på kollegernes hverdag, så de kan have færrest mulige bekymringer og fokusere på det, de er gode til. “Dét, tror jeg, er med til at give alle mere overskud, som i sidste ende giver en sjovere hverdag. Og sjovt skal det altså være at gå på arbejde”, fremhæver Vibe.

Da spørgsmålet derimod kommer til udfordringerne i hendes arbejde, er der for første gang i interviewet en kort betænkningstid, inden hun svarer: “Altså, jeg ser alle udfordringer, der opstår, som noget, der kan løses”. Et svar, der nok skyldes, at en fast del af Vibes arbejde er at løse udfordringer - uden at hun ser det som reelle udfordringer. Der er ikke det, hun ikke er vant til at tackle i rollen som projektleder, og som hun selv siger: “Det er en fordel, at jeg har en teknisk baggrund, så jeg i mange situationer også kan sætte mig ind i de tekniske udfordringer - men jeg spørger også mine dygtige kolleger til råds, som altid står klar til at hjælpe her i Visma”. 


Struktur klarer Vibe også på hjemmefronten, hvor hun sammenligner mor-rollen med at være husets projektleder. “Der er orden på tingene både i skufferne, men også i forhold til planer, hvor jeg ikke kan lade være med at samle dem, jeg har omkring mig, til at arbejde sammen mod store som små mål”, fortæller Vibe. Men med en mand, der arbejder som flyveleder, er Vibe dog ikke den eneste, der er koordinerende anlagt i hjemmet. “Vi har delt tingene, så vi koordinerer hver vores områder - på den måde er det bestemt ikke en udfordring at være to, der har trang til at bevare et større overblik”, siger Vibe med et smil.

 

Aflivning af stereotyp: Udviklere er intelligente mennesker med et hav af alsidige interesser

“Nogle har en ide om, at det er kedeligt og tørt at arbejde i it-branchen - men der må jeg bare sige, det er helt det omvendte. I Visma Consulting er der hvert fald plads til, at vi hver dag kan have det sjovt, og sociale arrangementer bliver prioriteret højt. Personligt er jeg selv blevet overrasket over, hvor mange forskellige personlighedstyper med vidt forskellige interesser, der er i branchen. Folk er ekstrem dygtige og intelligente både arbejdsmæssigt - men også til dét, de interesserer sig for udover. Jeg føler, at jeg hver dag lærer noget nyt om et eller andet spændende”, svarer Vibe, da hun bliver spurgt indtil, hvilken stereotyp på en udvikler, hun vil aflive.