Gå til hovedsiden

Gode passwords

Nu er det tid til at ændre dit password. Vi kender det alt for godt. Vi skal ændre vores password til f.eks. vores computer, og vi vælger (endnu engang) det samme password – som vi også har til vores gmail/hotmail/netbank/etc..

Den artikel handler om, hvordan du effektivt og sikkert kan sikre dine passwords – uden at du glemmer den, da de ”gode” adgangskoder ofte er umulige at huske for de fleste brugere. Derfor vælger vi de samme – om og om igen.
Der er flere faktorer at overveje, når at konstruere en adgangskode. En stærk adgangskode, i modsætning til en svag, er sammensat på en måde, at du ikke kan tage nogen genveje til at knække den.

Tænk over dette:
– Brug mindst otte tegn.
– Brug forskellige typer af tegn, der er, blande store og små bogstaver, tal og specialtegn.
– Opret en irrationel adgangskode. Brug ikke ord findes i en ordbog på alle sprog, eller som er almindeligt kendt og søgbare på internettet.
– Skift din adgangskode regelmæssigt. Brug ikke den samme adgangskode til flere ting.
– Lær din adgangskode. Undlad at skrive det ned i forbindelse med din computer, og gemme det i hvert fald ikke i computeren.
– Hold din adgangskode hemmelig.

Berlingske har på deres hjemmeside skrevet en artikel om, hvor du kan se de bedste passwords. Graham Cluely, der er ansat hos Sophos, et firma som arbejder med datasikkerhed, fortæller til Berlingske, at et sikkert password, som er let at huske ofte kan være en hel sætning. Et eksempel kan være “Svend og Karen har 3 voksne børn”. Passwordet i dette tilfælde bliver “SoKh3vb”, et kodeord som er vanskeligere at knække.

Undgå disse adgangskoder:
– Adgangskoden må ikke være det samme som, eller sammensat af dele, brugernavnet.
– Undlad at bygge den adgangskode oplysninger, der kan knyttes til din person, såsom telefonnumre og cpr-numre, navne på familiemedlemmer eller kæledyr.
– Brug ikke ord skrevet baglæns eller fælles kombinationer som 123 eller abc.

Mest læste