Organisation

Innovativ fintech-løsning afhjælper likviditetsproblemer efter dobbelt momsindbetaling

I dag skal 150.000 små danske virksomheder lægge mere end 40 mia. kr. i momsindbetalinger. Tallene stammer fra kunder hos Visma e-conomic, der står bag Danmarks mest benyttede online regnskabsprogram. Mange af de små og mellemstore selvstændige erhvervsdrivende er i forvejen hårdt presset økonomisk, men 'Straksindbetaling' kan nu vise sig at være en håndsrækning til at sikre kundernes likviditet.

I dag skal 150.000 små danske virksomheder i alt lægge mere end 40 mia. kr. i momsindbetalinger. Tallene stammer fra kunder hos Visma e-conomic, der står bag Danmarks mest benyttede online regnskabsprogram. Det er mange penge for en række små og mellemstore selvstændige erhvervsdrivende, hvoraf mange i forvejen er hårdt presset økonomisk. Visma e-conomic udviklede sidste år en ny, forretningsstrategisk service, Straksindbetaling, som sikrer, at deres kunder hurtigere får penge ind på kontoen for solgte ydelser. Straksindbetaling viser sig nu at være en ekstra håndsrækning, som kan sikre kundernes likviditet fremadrettet.

Formålet med Straksindbetaling er at gøre e-conomics kunder mindre sårbare overfor lange betalingsfrister og sikre bedre likviditet. Med 150.000 kunder, der svarer til hvert andet aktive CVR nummer i Danmark, har Visma e-conomic et indgående kendskab til de selvstændige erhvervsdrivende, små og mellemstore virksomheder med alt fra 1 til 100 ansatte indenfor alle brancher. I 2019 sendte virksomhedens kunder fakturaer afsted for intet mindre end 223 milliarder kr. Virksomhedens kunder står for at skulle betale hele 40 mia. kr. i moms, der svarer til ca. 338.500 kr. per kunde. Det gør med andre ord en forskel, når e-conomics løsninger kan hjælpe så mange virksomheder.

“Det er ekstremt uhensigtsmæssigt, at mange små virksomheder er tvunget til at agere bank for store ofte velpolstrede kunder med lange betalingsfrister”, udtaler Nicolai Hofsø, som er direktør for FinTech hos Visma e-conomic og fortsætter:

Vi står i en økonomisk krise, hvor de udskudte momsindbetalinger kan få alvorlige konsekvenser for den i forvejen pressede likviditet hos mange af vores kunder. Vores service, Straksindbetaling, er en innovativ fintech-løsning, vi har udviklet til de mindre virksomheder, så de kan tage kontrollen over egne pengestrømme tilbage. Løsningen viser sig nu blandt andet at være et brugbart forretningsstrategisk redskab for de af vores kunder, der mangler likviditet og er økonomisk presset,uddyber FinTech direktøren hos Visma e-conomic.

Straksindbetaling er på flere områder en revolutionerende service, som ikke er set før på det danske marked. Den er integreret i e-conomics regnskabssystem til gavn for mindre virksomheder, der ønsker at øge deres investeringsevne, betale regninger eller blot forbedre likviditeten i en svær tid. Et mindre rengøringsselskab kan fx have store udeståender hos kunder, hvor der kan gå helt op til tre måneder, før de får deres penge for den rengøring, som de for længst har udført. Rengøringsselskabets ejer har i mellemtiden haft udgifter til lønninger, husleje og leverandører.

Når Visma e-conomics kunder benytter sig af Straksindbetaling, modtager de et tilbud på fakturaen direkte i regnskabssystemet, så snart fakturaen er oprettet. Herefter afgiver Visma e-conomic automatisk et tilbud på baggrund af en positiv risikovurdering, som foretages med afsæt i offentlig tilgængelig data, virksomhedens samhandelshistorik, betalingsbetingelser, fakturabeløb m.m.

Der er ikke behov for kassekredit eller lån i banken, og e-conomics kunder undgår at skulle igennem hele møllen af gammeldags kreditvurdering af hele deres forretning, de skal altså ikke fremlægge regnskaber og budgetter. Visma e-conomic tilbyder i stedet en hurtig, digital, on demand risikovurdering af hver enkelt faktura efter behov, og udbetalingen af pengene sker i løbet af to til fire timer.

Dette redskab, til at tage kontrol over egne penge, kan nu vise sig at få afgørende betydning for at sikre virksomhedernes fremadrettede likviditet.

”Der er fordele ved Straksindbetaling både for vores kunder og for samfundet. Vores kunder skal i dag aflevere mere end 40 mia. kr. i moms, og selv om der er mulighed for at optage rentefri momslån, så løser det jo ikke udfordringen på sigt. Vi anslår, at mange ved at bruge Straksindbetaling vil kunne sikre deres virksomheds likviditet. De af vores kunder, som allerede har benyttet Straksindbetaling, har i gennemsnit fået udbetalt 185.000 kr., og hvis de benytter løsningen i samme omfang, som de gør nu, så vil det svare til, at de vil få udbetalt 7,2 mia. kr. nu og her, vel at mærke af deres egne penge. Det vil alt andet lige lette presset for nogle af de virksomheder, der lige nu kæmper med likviditeten,” udtaler Nicolai Hofsø.

Professor ved CBS' institut for digitalisering, Jan Damsgaard, tilslutter sig:

“Hvis de små- og mellemstore virksomheder, som er særligt hårdt ramte på likviditeten, skal komme helskindet gennem krisen og sikre deres konkurrenceevne på sigt, så er det afgørende, at de overvejer, hvordan de kan optimere deres forretning og langsomme pengestrømme ved hjælp af blandt andre fintech-løsninger. Fintech-løsninger kan frigøre kapital på en relativ hurtig måde, og det kan meget vel gøre en stor forskel for de mindre virksomheder både i denne tid og på sigt.”

Det gennemsnitlige gebyr for udbetaling af et fakturabeløb via Straksindbetaling ligger på ca. 4%, men da der er tale om en dynamisk prissætning afhængig af specifikke faktorer, vil gebyret i mange tilfælde være lavere, og det vil kunne trækkes fra i skat. Udover en forbedret likviditet oplever virksomhederne også færre administrative byrder, idet de ikke skal bruge tid og ressourcer på tidskrævende bogførings- og rykkerprocedurer.

Visma e-conomic samarbejder med virksomheden Moneyflow, der er operationel, finansiel partner på Straksindbetaling og varetager forpligtelsen overfor 3. part.

Kontakt

Astrid Zimmer Nielsen

Pressekontakt for Visma Danmark

+45 31 51 25 87

Drag