Gå til hovedsiden

Find guldet under bjerget!

Sådan lyder en ny “challenge” i Danmarks it-verden. Bjerget er Folketingets data, som et nyt it-projekt “Åbne data i Folketinget” skal udstille igennem en teknisk grænseflade. Projektet blev her forleden udmærket og malerisk beskrevet i en artikel i Computerworld: “Nu kan du rode i bjerge af data fra Folketinget“.

Og det er ganske vist rigtig meget spændende data, der bliver adgang til i løbet af 2014. For næsten alt metadata om Folketingets arbejde og resultater bliver tilgængeligt gennem den nye grænseflade. Og deri gemmer der sig en del guld, både i form af salgbar data, og data der kan afdække den gode historie.

Åbenhed er meget oppe i tiden. I Danmark har vi jo initiativet omkring “Offentlige Data I Spil” fra 2009. Cathrine Lippert fra Digitaliseringsstyrelsen gør et stort arbejde med at udbrede kendskabet til dette projekt. Vi glæder os til Open Gov Camp her d. 12. november, hvor vi nok også kommer til at snakke om dataåbenhed.

Det en trend i verdens parlamenter at åbne op til deres arbejde gennem en teknisk grænseflade. Norge og Sverige er allerede i gang, og nu kommer it-afdelingen i Folketinget stærkt efter.

Disse storartede mennesker, der i det daglige vogter om understøttelsen af det danske demokrati, gør dog dette her ud fra deres egen it-strategi og egne værdier. De er nemlig udprægede engagerede og etiske mennesker. De vil hjælpe demokratiet til den position, hvor det bør være, nemlig som alle mands eje.

Og processen er den helt rigtige
Folketinget prioriterer dette projekt højt og arbejder bevist med at involvere alle interessenter i projektet. Der er afholdt informationsmøde for alle d. 26. august i den fine fællessal på Christiansborg, og to efterfølgende workshops, hvor specielt interesserede f.eks. nyhedsmedierne, og firmaer der arbejder med videreformidling af love, har bidraget. Det var rigtigt sjovt og lærerigt. Der mærkes tydeligt en stor lyst til at grave i Folketingets data efter guld.

Jeg talte med Cathrine Lippert fra Digitaliseringsstyrelsen efter det første interessentmøde. Hun havde specielt bidt mærke i den gode inddragen af interessenterne på dette tidlige stade, og også den brede interesse, som deltagelsen i informationsmødet vidner om. Jeg tror, hun var imponeret.

Der er åbent for alle
Bemærkelsesværdigt er også de formelle rammer, som Folketinget skaber om de åbne data. Nemlig rammer som ikke indeholder nogen form for adgangsbegrænsning, eller kræver tilmelding. Det er åbne data, ikke sandt! Brugsbetingelserne er nøje udarbejdet efter Digitaliseringsstyrelsens anbefalinger og er justeret med andre parlamenters erfaringer.

Projektet går live i foråret 2014 – og fortsætter den gode proces ved tidligt at lade specielt interesserede teste interfacet.

Så nu bliver banen åben for mere sjov i andegården – mere “Hvem stemmer hvad?” eller “Hvor er medlemmerne henne?”- mere opmærksomhed på Folketingets arbejde og vores demokratis udmærkede tilstand. Det kan vi være stolt af – det gør Danmark bedre. Og giver mulighed for at finde guld under bjerget.
Come on!

Mest læste