Gå til hovedsiden

På blanke ski ind i fremtiden

Er staking i færd med at udkonkurrere den traditionelle, klassiske langrendsteknik? Læs blogindlægget.

Er staking i færd med at udkonkurrere den traditionelle, klassiske langrendsteknik? Vi har taget temperaturen på Visma Ski Classics hos de højtprofilerede langturshold Team Leaseplan Go og Team Santander.

Langtur er en fascinerende idræt. Ekstrem udholdenhedsidræt på topniveau kombineres med folkefest og cirkus. Men de voldsomme kraftanstrengelser er bestemt ikke for tøsedrenge. De udmattende skiløb, langturscirkusset Visma Ski Classics, stiller store krav til både fysisk kapacitet og mental styrke. Kilometer efter kilomenter skal tilbagelægges i højt tempo. Der skal foretages taktiske vurderinger både forinden og undervejs i hvert enkelt løb. Den sejeste mand og kvinde af dem alle – både fysisk og mentalt – står igen som vinderen af Visma Ski Classics efter en lang og indholdsrig sæson.

I Visma Ski Classics forløber samtlige skiløb i klassisk stil. Men stadig færre har fæstesmøring under skiene.

Stejle fronter
Vil staking på blanke ski overtage traditionelt, klassisk langrend helt? Det er tilsyneladende et af de allervigtigste spørgsmål i langrends-Norge for tiden. Den til tider ophedede debat om stake-teknikken kontra den traditionelle, klassiske langrendsteknik (der også omfatter diagonalgang og dobbelttag med fraspark) lever i bedste velgående. De mest passionerede forkæmpere for staking mener, at vi ligeså godt kan slå det sidste søm i traditionskisten først som sidst, mens de såkaldte traditionalister frygter udviklingen og mener, at der skal drastiske tiltag til for at bremse udviklingen. Samtidigt satser stadig flere eliteløbere målrettet på lange ture og Visma Ski Classics, og mange af løberne har høj status blandt motionisterne.

Eksperterne svarer
Men hvad mener eksperterne om udviklingen? Magnar Dalen har årelang erfaring inden for langrendssporten. Dalen blev hentet ind som manager for Team Santander efter at have været landsholdschef for Finland i årene forinden. Emil Weberg Gundersen er den unge og fremadstormende – men allerede erfarne – chef for Team Leaseplan Go. Han havde allerede tre år som chef for Team Norgeshus bag sig, da han blev tilbudt rollen som holdchef for selveste Thomas Alsgaard i en alder af kun 27 år. I et forsøg på at tage temperaturen på rekrutteringen til Visma Ski Classics, den store stake-debat, og hvordan langturssporten kan videreudvikles, har vi stillet de to herrer følgende spørgsmål:

  1. Hvordan står det til med rekrutteringen til lange ture blandt de yngre langrendsløbere?
  2. Kommer vi til at se flere landsholdsløbere fra World Cup satse på lange ture på længere sigt?
  3. Kan traditionelt, klassisk langrend dø ud til fordel for ren staking? Og hvad vil det i så fald betyde for langrendssporten?
  4. Hvordan kan Visma Ski Classics videreudvikles?

Magnar Dalen:

  1. Vi har bemærket, at flere og flere begynder at satse på lange ture i en tidlig alder. Det er en spændende udvikling.
  2. Ja, det kan jeg godt forestille mig. Der er flotte præmier til de bedste udøvere på de private hold. Der er desuden større prestige i at vinde et af de store lange løb sammenlignet med mange af løbene i verdensmesterskabet. Lange løb får desuden god tv-dækning.
  3. Det synes jeg i så fald ikke er helt godt for sporten. Selv ønsker jeg mig rene modbakkeløb i klassisk stil.
  4. Jeg håber på endnu flere løb, der begynder ét sted og går i mål et andet. Gerne over fjeldpas og høje åse i tunge løjper. Det vil give endnu mere spænding og variation.

Emil Weberg Gundersen:

  1. Stadig flere løbere i alderen omkring 25 år og derover flytter fokus over på lange ture. Så er der dem, der satser fra en meget ung alder. Det er som regel folk med et talent for at gå langt. Teamene i Visma Ski Classics opretholder et højt niveau, så man skal bruge en bred base og kunne holde til belastningen.
  2. Ja. Sprinterne har kapacitet, som står godt til langrend. De har styrken og de hurtige afslutninger – slet og ret meget af det, der kræves for at opnå gode resultater. Jeg tror også, at nogen af landholdsløberne fra allroundholdet synes, at det er spændende med langrend på længere sigt. Niveauet har udviklet sig enormt i løbet af de sidste få år.
  3. De kloge er uenige om hvorfor. På lange ture er det utvivlsomt staking, der gælder. Det eneste løb, der fortsat kan vindes med fæste, er Birken. Det kræver desuden et føre, der er fordelagtigt for fæste, og løbere i den absolutte verdenselite. Mange yngre løbere vokser nu op med staking og trigges af udviklingen på eliteniveau. Staking får meget fokus, og diagonalgang vil nok svinde mere ind. Med henblik på at fastholde hele det tekniske spektrum i klassisk stil skal der implementeres løjpereguleringer og andre drastiske tiltag.
  4. Antallet af løb kan meget vel øges betragteligt. Det er muligt for løberne at gennemføre to løb på én weekend – afbrudt af et enkelt motionsløb. På den måde bliver udøverne mere synlige og tilgængelige for motionisterne. Vi bør heller ikke afvikle løb, der er kortere end 50 km. Løbene i Visma Ski Classics skal være lange, hårde og unikke. Jeg ser et skiløb på 110-120 kilometer for mig. Vi skal turde være innovative og satse!


Lad dig inspirere af Marcialonga
Er Visma Ski Classics ikke nok for dig? Allerede førstkommende søndag går en af de store klassikere løs – Marcialonga. Og både Dalen og Weberg Gundersen har god grund til at være optimistiske. I løbet af sidste weekends La Diagonela løb Petter Eliassen (Team Leaseplan Go) af med sejren, tæt efterfulgt af Tord Asle Gjerdalen (Team Santander).

Med start i Moena og mål i Cavalese strækker skieventyret i Italien sig over 70 barske kilometer i fladt terræn. De sidste to kilometer stiger imidlertid nok så stærkt, før man kan passere mållinjen og stikke hænderne i vejret. Én ting er sikkert: Du kommer til at se horder af både superlivlige og totalt udmattede skiløbere. Og en langrendselite, der staker på blanke ski.

Her kan du se Marcialonga direkte på internettet

Mest læste

  • Visma trækker i trøjen for en god sag

    I dag er det 1. marts og dermed også forårets første dag i kalenderen. Det har dog ikke været det, der har været det store samtaleemne i Visma House i Carlsberg Byen i dag men i stedet har vi markeret #fodboldtrøjefredag med farverige fodboldtrøjer, konkurrencer og stadionplatte for at støtte om Børnecancerfondens årlige indsamlingsdag.

  • Ret til provision under ferien?

    Får din medarbejder provision, skal du være opmærksom på, at vedkommende har ret til at blive kompenseret for den mistede provision under ferien. Men hvordan skal løn under ferie beregnes, når medarbejderne også får udbetalt provision? Er du nysgerrig, så læs mere her.

  • Omvendt betalingspligt – hvordan er det nu?

    Fra d. 1 juli 2014 har nye regler været gældende for moms ved køb af mobiltelefoner, PC’er, tablets m.v. Vi gennemgår her hvad det betyder både for dig som køber og sælger af mobil- og IT-udstyr.