Gå til hovedsiden

5 pointer fra ny EU-dom om ferie

Som arbejdsgiver skal du aktivt sørge for, at dine medarbejdere holder ferie. Det har EU-domstolen for nylig slået fast. Her får du de 5 vigtigste pointer fra dommen.

5 pointer fra ny EU-dom

1. Du skal fortælle medarbejderne om deres restferie

Hvis medarbejderne har ferie tilbage, skal du gøre dem opmærksom på det, så restferien kan nå at blive holdt. Du skal også huske at fortælle dem, at ferien kan gå tabt, hvis den ikke holdes inden ferieårets udgang.

2. Det er ikke nok at informere generelt

Du skal give informationen om restferien i det konkrete tilfælde og direkte til medarbejderen. Du kan derfor ikke nøjes med at informere generelt til alle, eksempelvis via en personalehåndbog.

3. Den 5. ferieuge er ikke ramt af dommen

EU-dommen rammer ikke medarbejdernes ret til at få udbetalt den 5. ferieuge. Det betyder, at du stadig kan aftale med en medarbejder, at han eller hun får den 5. ferieuge overført til det næste ferieår.

4. Husk at varsle ferien mindst en måned før

Medarbejdernes restferie skal holdes inden den 1. maj. Hvis virksomheden ønsker at planlægge, hvornår restferien skal holdes, skal du give medarbejderen mindst en måneds varsel. Det betyder, at du skal give medarbejderen besked inden den 15. marts, hvis du for eksempel ønsker, at restferien skal holdes fra den 15. april.

5. Få overblik allerede nu

Selvom der er lang tid til den 1. maj, hvor ferieåret udløber, bør du allerede nu få overblik over, hvor mange feriedage jeres medarbejdere mangler at holde. Det er nemlig nu, du skal planlægge, hvordan de får holdt restferien.

Hvis du laver løn i DataLøn og bruger ferieregnskabet i systemet, kan du nemt få overblik over, hvor mange dage medarbejderne har optjent, holdt og mangler at holde. Læs mere om alle de smarte funktioner i DataLøn her.

Du kan også få svar på 5 klassiske spørgsmål om ferie.

Mest læste

  • Visma trækker i trøjen for en god sag

    I dag er det 1. marts og dermed også forårets første dag i kalenderen. Det har dog ikke været det, der har været det store samtaleemne i Visma House i Carlsberg Byen i dag men i stedet har vi markeret #fodboldtrøjefredag med farverige fodboldtrøjer, konkurrencer og stadionplatte for at støtte om Børnecancerfondens årlige indsamlingsdag.

  • Ret til provision under ferien?

    Får din medarbejder provision, skal du være opmærksom på, at vedkommende har ret til at blive kompenseret for den mistede provision under ferien. Men hvordan skal løn under ferie beregnes, når medarbejderne også får udbetalt provision? Er du nysgerrig, så læs mere her.

  • Omvendt betalingspligt – hvordan er det nu?

    Fra d. 1 juli 2014 har nye regler været gældende for moms ved køb af mobiltelefoner, PC’er, tablets m.v. Vi gennemgår her hvad det betyder både for dig som køber og sælger af mobil- og IT-udstyr.